ua en ru

У Британії власників елітної нерухомості зобов'язали пояснювати походження коштів

У Британії власників елітної нерухомості зобов'язали пояснювати походження коштів Фото: Великобританія (pixabay.com /skeeze)

Дія закону поширюється, в тому числі, на політиків і чиновників з України

У Великобританії набув чинності закон, який зобов'язує чиновників і політиків пояснювати походження коштів на купівлю нерухомості дорожче 50 тис. фунтів стерлінгів, передає DW.

Повідомляється, що 31 січня 2018 року в Британії набув чинності закон, який спрощує процедуру притягнення до відповідальності нинішніх і колишніх чиновників, у тому числі й з України, за придбання, елітної нерухомості за "брудні" гроші. Тепер у Британії можуть почати розслідування, якщо запідозрять, що якісь активи придбано на кошти з незрозумілих джерел - через підставних осіб, на гроші з офшорних компаній або за готівку невідомого походження.

Також повідомляється, що закон стосується "політично значимих осіб", до яких відносять депутатів різних рівнів, колишніх і діючих чиновників, а також їхніх родичів і помічників. Якщо не вдасться пояснити, що кошти зароблені чесним шляхом, це майно може бути конфісковано.

Крім того, повідомляється, що в розпорядженні антикорупційної організації Transparency International UK є інформація про підозрілі операції при купівлі нерухомості в Лондоні на суму понад 4 млрд фунтів стерлінгів.

До всього іншого DW зазначає, що з 2018 року в Британії діє закон, який спрощує процес конфіскації майна, походження якого не пояснено.

Нагадаємо, раніше в Раді Європи заявили про значні ризики відмивання грошей в Україні. Як повідомляється, ризики відмивання грошей в Україні існують через корупцію та незаконну економічну діяльність, зокрема через фіктивне підприємництво, ухиляння від сплати податків та шахрайство.