ua en ru

Брати Клюєви вийшли з банківського бізнесу

Брати Андрій і Сергій Клюєви продали "Актив-банк" співвласникові "Акордбанк" Данилу Волинцю. Учасники ринку розповідають, що брати Клюєви давно шукали покупця, оскільки розчарувалися в цьому бізнесу, і отримали за кредитну установу не гроші, а промислові активи. Тепер очікується посилення "Актив-банку" клієнтами "Акордбанк" і продаж "порожньої" установи, говорять джерела, повідомляє "Комерсант-Україна".

Керівник одного з банків розповів, що "Актив-банк" змінив власників: секретар РНБО Андрій Клюєв та член ради НБУ Сергій Клюєв продали банк групі інвесторів на чолі з членом наглядової ради "Ощадбанку" Данилом Волинцем. "Операцію тільки що закрили, - повідомив банкір. - Клюєви не отримали "живі" гроші, стався взаємозалік активами". Інше джерело на інвестиційному ринку підтвердило цю інформацію. "Вони домовилися про угоду в грудні минулого року, і тоді Волинець ввів в "Актив-банк" свого голову", - додав інвестбанкір. У грудні головою правління "Актив-банку" став Ігор Солнцев, який раніше очолював "Акордбанк", який був створений на початку 2008 року в тому числі Данилом Волинцем. Виконуючим обов'язки голови "Акордбанк" стала Зінаїда Кот.

За даними НБУ, на 1 січня 2013 року "Актив-банк" займав 62-е місце за активами (2,83 млрд грн) із власним капіталом 545,3 млн грн. ТОВ "Актив Фінанс Груп" володіло 92,83% акцій. "Акордбанк" займав 119-е місце за активами (665,5 млн грн) з капіталом 99,7 млн ​​грн. Його акціонерами були Данило Волинець (20,75%), Віктор Кириченко (20,75%), Світлана Фесенко (22,13%).

Одне з джерел стверджує, що Волинець планує перевести клієнтів "Акордбанк" в "Актив-банк", після чого продати "Акордбанк". "Залишиться банківська ліцензія, яка буде продана", - сказав він. Експерти вважають, що така стратегія здійсненна. "Покупці на банки зараз є, як і раніше. Питання ціни та якості активу. Все залежить від домовленості з покупцем. Можливо, потрібно буде залишити клієнтів і персонал", - відзначає директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.

На питання, чому брати Клюєви вирішили продати банк в той час, коли інші українські бізнесмени, навпаки, активно набувають кредитні установи для обслуговування грошових потоків своїх фінансово-промислових груп, експерти відповідають лаконічно - довгострокова стратегія.