ua en ru

БПП: Рада сьогодні створить коаліцію і призначить прем'єром Гройсмана

БПП: Рада сьогодні створить коаліцію і призначить прем'єром Гройсмана Фото: поки ще глава ВР Володимир Гройсман

Про це кореспонденту РБК-Україна повідомив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко

Верховна Рада України створить коаліцію і проголосує за кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра. Про це заявив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко, передає кореспондент РБК-Україна.

Після недавньої відставки з поста прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка розглядалися кілька варіантів на цю посаду. Як вже раніше писав РБК-Україна, в Кабінеті Міністрів України обговорював варіант прем'єрства Андрія Садового , лідера фракції "Самопоміч". Так само лідер "БПП" Юрій Луценко пропонував до розгляду кандидатуру Наталії Яресько, міністра фінансів України. Президент Петро Порошенко на всі пропозиції заявив на своїй сторінці в Twitter, що він готовий підтримати будь-яку кандидатуру, запропоновану коаліцією.

зрештою, 28 березня від фракції "БПП" в якості основної кандидатури на посаду прем'єр-міністра України був висунутий Володимир Гройсман, про це журналістам у парламенті заявив лідер партії Юрій Луценко. "Наша фракція, яка делегувала мене на переговори з правом внесення кандидатури на прем'єр-міністра, сьогодні візьме своє офіційне рішення про висунення Володимира Гройсмана", - сказав Луценко.

Відмова Гройсмана:

Близько 9 годин вечора джерело РБК-Україна у фракції "Блок Петра Порошенка" повідомив, що Володимир Гройсман категорично відмовився очолити Кабмін. Пізніше цю інформацію підтвердив ряд народних депутатів.

Головною причиною відмови спікера змінити пост виявилась кадрова - він висунув низку вимог щодо членів свого майбутнього уряду, що, очевидно, увійшло в протиріччя з раніше досягнутими домовленостями.

Згоду Гройсмана

Однак Володимир Гройсман недовго упирався в бажанні отримати в Кабміні свою конфігурацію міністрів. Вже близько половини одинадцятого джерела РБК-Україна в Адміністрації президента повідомили, що спікер все-таки погодився стати прем'єром.

Мотивувати його зумів особисто президент Петро Порошенко, який пригрозив, що в разі незгоди Гройсмана, він висуне кандидатом у прем'єри Юрія Луценка. Аргумент подіяв, однак бути впевненим в тому, що до завтрашнього пленарного дня нічого не зміниться, не можна.

Нова коаліція:

Заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко оголосив про початок формування нової коаліції і висловив сподівання, що у вівторок 12 квітня у другій половині дня парламент схвалить новий склад уряду. "Ми сподіваємося, що це відбудеться сьогодні в другій половині дня", - підкреслив Гончаренко. За його словами, засідання коаліції може відбутися в 12:00. Перед цим Рада може відправити чинного прем'єра у відставку.

"Про коаліції буде оголошено зараз. Коаліція зараз проведе своє зібрання, на якому висуне кандидатуру прем'єр-міністра. Ця кандидатура - Володимир Гройсман",- розповів Гончаренко.

За його словами, вже сьогодні президент внесе кандидатуру Гройсмана у парламент і депутати будуть визначатися. "Це все сьогодні має відбутися... найближчим часом", - додав він.

Після обрання нового прем'єр-міністра фракції, які увійдуть в коаліцію, будуть зустрічатися з кандидатами на міністерські посади в уряді, після чого новообраний прем'єр внесе подання на кандидатури до нового складу Кабміну.

"Ми сподіваємося, що це відбудеться в другій половині дня", - підкреслив Гончанеко. За його словами, засідання коаліції може відбутися о 12.00. Перед цим Рада може відправити чинного прем'єра у відставку.