ua en ru

БПП і НФ досягли рамкової домовленості про створення спільного проекту, - джерела

БПП і НФ досягли рамкової домовленості про створення спільного проекту, - джерела Фото: Петро Порошенко і Арсеній Яценюк (УНІАН)

При цьому джерела називають цю домовленість "досить примарною"

У понеділок, 26 лютого, відбувся черговий раунд переговорів з питання об'єднання "Блоку Петра Порошенка" (БПП) і "Народного фронту" (НФ). Про це йдеться в статті РБК-Україна "Примарні домовленості: як просуваються переговори про об'єднання БПП і НФ".

За словами відразу декількох джерел РБК-Україна, рамкова домовленість про створення спільного проекту досягнута, при цьому вона досить примарна.

"У понеділок, загалом, домовилися. Але це поки що дуже приблизно, і невідомо, скільки проживе ця домовленість", - розповіли виданню в оточенні секретаря РНБО Олександра Турчинова, який також бере участь у переговорах.

"Схоже, що домовилися. Але, скажімо так, поки що визначили контури", - сказав співрозмовник РБК-Україна в Адміністрації президента.

За словами декількох джерел у владних групах, нібито домовленість передбачає поділ спільного проекту в наступних пропорціях - 50% у Порошенка, 30% у "Народного фронту", 20% у Володимира Гройсмана. Більш того, за квотним принципом нібито має бути поділена політрада майбутньої партії, а також керівництво регіональних осередків.

При цьому у життєздатність цієї конструкції не вірять в жодній владній групі. Водночас, співрозмовники РБК-Україна в оточенні президента Порошенка кажуть, що "остаточного рішення ще немає", а ситуація полярно змінюється "ледь не щодня".

Наголошується, що раніше, говорячи про проблеми в переговорах, у президентській команді кивали в основному на главу МВС Арсена Авакова, а тепер в якості стримуючого фактора додалася і позиція прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Заява останнього про участь у парламентських виборах у Порошенка також помітили і не схвалили.

"Фронт та прем'єр тримають дулю в кишені і тягнуть час", - окреслили результативність останньої зустрічі в команді глави держави, додавши, що у разі походу на вибори, навіть без "фронтовиків", готові 20% списку у спільному проекті віддати Гройсману, 30% - Віталію Кличку, 50% - БПП.

"Він (Гройсман, - ред.) навчився самостійно з усіма домовлятися. Зараз він орієнтується на Авакова і Яценюка, але це не заважає вести розмови про спільний політпроект з Парубієм, намагався про щось домовлятися з Кличком", - сказав РБК-Україна співрозмовник в президентській фракції.

Нагадаємо, як раніше повідомляло РБК-Україна, у другій половині лютого в українському політикумі активізувалися розмови про ймовірність розпуску парламенту 8-го скликання і призначення дострокових виборів Ради на серпень-вересень цього року. Втім, авторитетні співрозмовники в правлячих партіях схильні вважати такого роду настрої елементом торгу у переговорах між президентською силою і "Народним фронтом" про створення спільного проекту.