ua en ru

Бойко: Україна входить в п'ятірку провідних країн світу по рівню технічної безпеки АЕС

Україна входить в п'ятірку провідних країн світу по рівню технічної безпеки атомних електростанцій, і це доводять перевірки 15-ти комісій МАГАТЕ, які перевіряли усі українські АЕС після аварії у Японії. Про це в ефірі "5 каналу" заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Якщо взяти нашу атомну галузь, то по технічному рівню, рівню безпеки і професійного рівня наших спеціалістів, я впевнений, що ми входимо в п'ятірку провідних країн світу, враховуючи страшний досвід Чорнобиля і тих заходів, які були втілені після цього. Ми проаналізували після аварії в Японії, у нас пройшло 15 комісій МАГАТЕ - вони подивилися на рівень технічної безпеки наших станцій, а сьогодні ми ще більше його підвищуємо, враховуючи те, що світ йде по шляху ядерної енергії і колосальні кошти вкладаються в безпеку. Ми також приймали участь у відробці стрес-тестів разом із європейцями і будемо вкладати кошти. Два дні тому ми проводили спеціальну нараду на Південноукраїнській станції з цього приводу. Можу сказати, що по технічному рівню ми не пасемо задніх. Ми знаходимося в перших рядах і деяким країнам потрібно вчитися, до речі, що вони і роблять, дивлячись на наші тренувальні центри, як у нас проходить підготовка", - заявив Бойко.

Разом з цим президент НАК "Енергоатом" Юрій Недашковський відзначив, що на сьогодні електростанції України одні із найсучасніших у світі і відповідають всім стандартам МАГАТЕ.

«Ми за цей час, за ці15 років, ми зробили дуже багато, повірте. І якщо порівнювати наші сучасні енергоблоки з тими які були 15-20 років назад, за попередніми проектами - це небо й земля. Ніхто в світі не проходив такої перевірки, ця перевірка була виконана на всіх 15-ти енергоблоках, п'ятнадцятьома міжнародними місіями і вона підтвердила, що на сьогодні електростанції України одні із найсучасніших і відповідають всім найсучаснішим стандартам МАГАТЕ», - заявив Недашковський.