ua en ru

Боротьба з тероризмом за останні 10 років обійшлася США як мінімум в 2 трлн дол

У фінансовому плані боротьба з тероризмом за останні 10 років обійшлася США як мінімум в 2 трлн дол., включаючи витрати на військові кампанії за кордоном і зміцнення внутрішньої безпеки.

Згідно з підрахунками експертів проекту Costs of War Університету Брауна, витрати США безпосередньо на оборону склали за останнє десятиліття 3,2-4 трлн дол. З них Пентагону в цілому було виділено на ведення військових кампаній за кордоном більше 1,3 трлн дол.

За даними стокгольмського інституту SIPRI, військові витрати США зростали значно швидше, ніж в цілому в світі: на 7,4% в рік з 2001 по 2009 рік і на 2,8% в 2010 р.

"Вашингтон збільшив витрати на оборону на 81% з 2011 р., і зараз вони становлять 43% від всіх подібних світових витрат - у шість разів вище, ніж у головного конкурента - Китаю", - заявив за підсумками 2010 р. аналітик SIPRI Сем Перло-Фрімен. У 2010 р., за даними інституту, всі країни світу витратили на оборону 1,6 трлн дол., а США - близько 700 млрд дол., або 4,8% від ВВП.

Крім військових дій за межами країни за минулі десять років чималі бюджетні суми пішли на зміцнення системи безпеки всередині самих США. На думку аналітиків Університету Брауна, реорганізація уряду для створення спеціального агентства по боротьбі з тероризмом стала найбільшою з кінця Другої світової війни. До 2001 р. витрати на запобігання терористичних атак становили лише 17,1 млрд дол., а до кінця фінансового 2011 р. вони зросли більш ніж удвічі (з урахуванням інфляції), до 69 млрд дол. Всього за десять років на ці потреби було витрачено 649 млрд дол. - всього лише вдвічі менше, ніж на військові дії за кордоном.

Події 11 вересня 2001 р. мали серйозні економічні наслідки. За словами професора нью-йоркського City University Райана Едвардса, якби не ця трагедія, держборг США, що становить зараз майже 100% від ВВП, міг би бути на 10% нижчим, оскільки війна ведеться головним чином за рахунок запозичень.

Єдиний плюс для економіки США, породжений зростання військових витрат, - створення додаткових робочих місць. Для уряду нинішнього Президента Барака Обами безробіття - найгостріший головний біль. Але насправді оборонну галузь внесла лише видимий внесок у рішення цієї проблеми. За даними експертів з Університету Брауна, кожен мільйон доларів, витрачений на оборону, дозволяє створити в США 8,3 робочого місця, тоді як аналогічна сума, витрачена на освіту, створює 15,5 робочого місця, на охорону здоров'я - 14,3 місця, а на будівництво - 11,1 місця.

Якщо хто і виграв від війни з тероризмом, то це, звичайно, оборонні концерни. Навіть під час фінансової кризи американські гіганти нарощували обороти і прибутки, отримуючи щедрі урядові замовлення. Світовий лідер Lockheed Martin збільшив з 2001 по 2010 рік виторг майже удвічі, з 24 млрд до 45,8 млрд дол., а операційний прибуток вчетверо, з 1 млрд до 4 млрд дол. Один з його основних конкурентів, Northrop Grumman, домігся за цей період зростання виручки з 13,6 млрд до 34,8 млрд дол., а операційного прибутку - 425 млн до 3 млрд дол.

У хорошому плюсі залишилися компанії і різних секторів, які відповідають за безпеку населення. Так, виробник сканерів для аеропортів OSI Systems збільшив до 2008 р. прибуток майже в 6 разів, до 623 млн дол. В 2012 р., як повідомляє Reuters з посиланням на прогноз аналітиків, виручка компанії складе 700 млн дол.