ua en ru

80% росіян визнають економічну кризу в країні, - опитування

80% росіян визнають економічну кризу в країні, - опитування Фото: більшість росіян визнають наявність економічної кризи

Зі слів представника інституту соціології РАН, його співгромадяни звинувачують у кризі "ворогів народу"

У Росії наявність економічної кризи в країні визнають близько 80% громадян. Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром", передає російська газета "Коммерсант".

25% громадян вважають, що криза буде "дуже тривалою", 21% росіян вважає, що криза триватиме "не менш як два роки", 17% респондентів вважають, що криза триватиме "рік чи півтора", 32% не змогли дати конкретних відповідей, а 4% дали менші строки тривалості економічної кризи.

Водночас 49% росіян переконані, що ні у них, ні у членів їхніх сімей найближчим часом не буде затримок заробітних плат.

Близько 16% респондентів вважають, що це може статися "протягом найближчих місяців, якщо нічого не зміниться", 8% опитаних вважають, що затримки виплат заробітних плат можуть відбутися протягом кількох тижнів, 17% опитаних стверджують, що затримки виплат відбуваються вже зараз.

Щодо скорочення робочих місць, то 44% громадян точно не чекають звільнення через економічну кризу, 20% допускають звільнення в найближчі місяці, 8% - в найближчі тижні, 14% росіян стверджують, що скорочення вже триває.

Також повідомляється, що близько 35% респондентів повідомили, що в Росії приблизно на 15-30% підвищилися ціни на товари і послуги порівняно з показниками минулого року, 33% опитаних вважають, що зростання цін становить 30-50% порівняно з 2015 роком.

При цьому, на думку старшого наукового співробітника інституту соціології РАН Леонтія Бизова, росіяни ставляться до кризи "дуже легко і не вважають її глибокою".

"Росіяни вважають, що кризу спровокували "вороги народу" з-за кордону. Люди не вірять, що зарплати будуть скорочуватися, оскільки вони повністю довіряють владі, вірять, що вона такого не допустить", - вважає він.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, лише 10% росіян готові брати участь у протестах з політичними та економічними вимогами.