ua en ru

Більшість ухвалила за основу законопроект Симоненка про нарахування пені за затримку виплати зарплат

Народні депутати від Партії регіонів і Комуністичної партії України (КПУ) прийняли в першому читанні законопроект 2547 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати або її затримки". Законопроект ініційований народними депутатами від фракції КПУ Петром Симоненком та Петром Цибенком.

Розмір пені, що сплачується громадянам у зв'язку з невиплатою або затримкою виплати зарплати встановлюється у розмірі 0,5% від неодержаної суми заборгованості за кожен день затримки виплати.

Тобто з кожної 1 тис. грн виходить 5 грн на день. Отже, при середній зарплаті близько 3 тис. грн, якщо її не виплачували місяць, то в цілому роботодавець буде повинен заплатити співробітнику вже порядкам 3500 грн.
Введення пені пропонується не лише по зарплатних боргах, а й з невиплат стипендій, пенсій чи інших встановлених законами виплат громадянам. Такі норми будуть стимулювати платити зарплати вчасно і в повному обсязі і нести відповідальність як власників підприємств, так і чиновників.

Також, законопроектом пропонується допускати звільнення керівників підприємств від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частинами першою-другою статті 175 Кримінального кодексу України, виключно у разі, якщо така особа до притягнення до кримінальної відповідальності повністю виплатить заробітну плату, а також оплатить в повному розмірі пеню за період затримки виплати.

Прийнятий законопроект зробить невиплату заробітних плат вчасно економічно невигідним і буде стимулювати роботодавця виконувати свої зобов'язання по відношенню до найманих працівників вчасно і в повному обсязі.