ua en ru

Найбільше скарг до ЦВК щодо порушення законодавства надходить від "Сильної України", "Батьківщини" та "Свободи", - А.Магера

Найбільше скарг до Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо порушення виборчого законодавства надходить від "Сильної України", "Батьківщини" та "Свободи". Про це повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сильна Україна", "Батьківщина", "Свобода", останнім часом "Християнсько-демократичний союз" (ХДС), неодноразово зверталися до мене про те, що мала місце нереєстрація їх кандидатів... На жаль, це тривожні факти, і не хотілося би, щоб це перетворилося у систему", - заявив А.Магера.
Він також додав, що, як правило, скаржаться на безпідставну відмову у реєстрації кандидатів, однак ЦВК обмежена в повноваженнях протистояти таким порушенням. За словами А.Магери, на сьогодні лише суди вповноважені зобов'язати зареєструвати кандидатів, яким неправомірно відмовили в реєстрації.
"Якщо відмовили в реєстрації з надуманих підстав (технічні помилки, неточності в документах) у такій ситуації необхідно звертатися у суди, але в багатьох випадках і суди відмовляють таким кандидатам у захисті", - наголосив А.Магера.
Він переконаний, що така ситуація може вкрай негативно вплинути на міжнародний імідж України: "Рада Європи дуже хворобливо реагує на три речі: стан судочинства, свобода слова і демократичні вибори".