ua en ru

Найбільше дітей із України за кордоном усиновлено у США - 8 тис. 225

Найбільше усиновлених дітей із України за кордоном у США - 8 тис. 225 дітей, у Італії - 6 тис. 212 дітей, у Іспанії - 3 тис. 121 дитина та у Франції - 1тис. 310 дітей.

Найбільше усиновлених дітей із України за кордоном у США - 8 тис. 225 дітей, у Італії - 6 тис. 212 дітей, у Іспанії - 3 тис. 121 дитина та у Франції - 1тис. 310 дітей. Про це говориться у реєстрі усиновлених іноземцями дітей - громадян України, який ведеться Міністерством закордонних справ України.

Станом на 1 лютого 2013 р. на обліку в закордонних дипломатичних установах України перебувало 21 тис. 574 усиновлених дитини.

Проте генеральна прокуратура України повідомляє, що органи дипломатичної служби України неефективно слідкують за дотриманням прав усиновлених дітей закордоном. Свідченням того є низький відсоток звітності країнами про стан здоров'я та умови проживання усиновлених в Україні дітей. Так у 2012 р. США надали 32% звітів, Італія - 65%, Ірландія - 50%, Ізраїль - 17%, Франція - 58%.

Міністерство закордонних справ України розробило низку заходів щодо удосконалення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей за кордоном. Після перевірок до відповідальності за невиконання обов'язків притягнуто 11 службових осіб із органів дипломатичної служби України.

Проте вже після повідомлень про вдосконалення нагляду, уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко заявив, що Україна отримує від США лише 42% звітів про усиновлених дітей. "Головна особливість США полягає в великій кількості усиновлених ... У Штатах чотири консульських округи - у Вашингтоні, Сан-Франциско, Нью-Йорку і Чикаго (саме з чиказького консульства надійшло найменше звітів - 25%). У кожному з них тільки один людина контролює отримання звітів, а коштів для відряджень виділяється недостатньо ", - заявив Павленко.

Також, на його думку, причина ще й у тому, що сім'ї часто забувають звітувати. Дитина стає громадянином США, і батьки не вважають за потрібне виконувати ці зобов'язання.

До того ж, часто інформація про постановку дітей на консульський облік подається несвоєчасно, тому що анкета складена українською мовою.