ua en ru

Прес-конференція Порошенко: онлайн-трансляція

Прес-конференція Порошенко: онлайн-трансляція Фото: президент України Петро Порошенко

Президент України проводить першу в 2016 році прес-конференцію

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 14 січня 2016 р., дає велику прес-конференцію.

Початок заходу заплановано на 15:00 за київським часом.


Петро Порошенко заявив, що 2015 рік закінчився рішенням усіх 28 країн-членів ЄС про продовження санкцій проти Росії. Причиною цього, за його словами, стало невиконання агресором мінських домовленостей

"Платою за агресію проти України стала економічна криза, в який Росія занурюється все глибше", - сказав президент.

Порошенко визначив пріоритети на 2016 рік

Серед пріоритетів на 2016 рік Петро Порошенко назвав забезпечення миру і повернення Донбасу до України, а також боротьба за повернення Криму.

"Серед пріоритетів у 2016 році - боротьба за повернення Криму. Ми запропонуємо механізм "Женева плюс" деокупації Автономної Республіки Крим", - зазначив він.

Не всі реформи вдалися у 2015 році

"Реформи почалися в 2015 році в різних сферах, але все ще не дали відомі результати, тому чергу в 2016 році. Відверто кажучи війна ніколи не призводила до того, що країна процвітає і ми зараз проживаємо військову агресію проти нашої країни",- сказав Порошенко.

У цьому році підвищується грошове забезпечення військовослужбовців

Порошенко заявив про те, що в цьому році бюджет армії становить 57 млрд. гривень.

"Мобілізований воїн буде отримувати мінімум 7000 грн. поза зоною", - сказав він, а також додав, що скасування призову точно не буде.

Порошенко представив графік інтенсивності обстрілу

Президент в ході прес-конференції представив графік інтенсивності обстрілу українських військових у зоні АТО.

Прес-конференція Порошенко: онлайн-трансляція

Фото: графік обстрілу (зелений - в серпні, синій - у грудні 2015 року)

"Я буду зустрічатися з ким-небудь, щоб повернути додому наших героїв Савченко, Сенцова, забезпечити припинення обстрілу українських позицій", - додав Порошенко.

Порошенко не буде домовлятися з олігархами

"я буду Домовлятися тільки з українським народом, і мета - це відокремити олігархів від державних грошей, від влади, від політики, щоб вони перетворилися на звичайних підприємців і працювали на конкурентних умовах", - заявив Порошенко, відповідаючи на питання про процесі деолігархізації.

Порошенко розповів про енергетичну блокаду Криму

Президент заявив про те, що ніякої блокади Криму не існує, зате він зазначив, що є формат господарських договорів. Також Порошенко повідомив, що енергопостачання на територію Криму відновиться в тому випадку, якщо над ним буде повернутий суверенітет України.

"Ми негайно підпишемо договір і відновимо енергопостачання на територію Криму. Умова одна: у договорі повинно бути зазначено: Крим, Україна!", - заявив він.

Порошенко задоволений роботою Гонтарєвої

В ході прес-конференції президент заявив, що задоволений роботою голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої.

"Величезна кількість банків - пустушок, які мали лише політичний або олігархічне прикриття, інфікували всю банківську та економічну систему. На сьогоднішній день від цієї інфікованості Україні вдалося в значній мірі захиститися",- додав він.

Прес-конференція Порошенко: онлайн-трансляція

Фото: прес-конференція Порошенко

Порошенко: Росія намагається політизувати процес реструктуризації боргу

Президент заявив, що на його думку Росія намагається політизувати процес реструктуризації боргу. Разом з тим він зазначив, що Україна не в праві надавати РФ ніяких переваг при реструктуризації.

"У даному випадку затримка з російської сторони - спроба політизувати цей процес. Я вважаю, що ми не дозволимо політизувати цей процес. Якщо російська сторона загрожує походом в суд... ми готові захищати українські інтереси в залі судових засідань", - сказав він.

Порошенко розповів про санкції проти РФ

Президент заявив про те, що санкції з РФ не можуть бути зняті, поки всі пункти Мінських угод не будуть виконані.

"Ми не збираємося торгувати санкціями проти Російської Федерації. І ми не хочемо зробити гірше Росії. Наша мета - відновити територіальну цілісність України!" - заявив він, а також констатував, що працюють санкції.

Порошенко заявив, що передав свою частку в Рошене

"Я в цьому році підписав договір нарешті про передачу моєї частки у Рошене в незалежна траст, який заснований на моделі сліпого трасту", - заявив Порошенко в ході прес-конференції.

За його словами, в якості керуючого цього трасту призначений "респектабельний європейський банк". Також президент зазначив, що впродовж його президентської каденції ніхто не може цей траст розірвати, а жодна його вказівку не має юридичної сили.

Порошенко: Мінська-3 не існує

Під час прес-конференції Порошенко заявив, що мінських угод-3 не існує.

"Мінська-3 не існує, сподіваюся, що і не буде", - заявив Порошенко, і додав, що мінські домовленості вимагають нових дат виконання.

Зазначимо, що це перша велика прес-конференція Порошенко в цьому році. При цьому президент України цього разу не давав заключну прес-конференцію в кінці 2015 р., на відміну від минулого року.

При цьому у своєму новорічному зверненні до українців Порошенко заявив, що за минулий 2015 рік українці стали ще більш єдині як народ.

Говорячи про завдання на 2016 рік, глава держави закликав "розчистити русло" для потоку європейських інвестицій в Україну в найближчий рік.

Крім того, Порошенко висловив впевненість, що за кілька років Україна компенсує завдані Росією збитки.

У свою чергу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, а також ряд глав найбільших українських міністерств і відомств свої річні звіти вже представили в останніх числах грудня.