ua en ru

Болівія має намір дипломатичним шляхом зняти міжнародну заборону на коку

Влада Болівії мають намір дипломатичним шляхом зняти міжнародну заборону на жування листя коки. Міністр закордонних справ країни Давид Чокеуанка зараз здійснює європейське турне, в ході якого намагається заручитися підтримкою урядів європейських країн у питанні виключення коки зі списку заборонених наркотиків, прийнятого ООН, передає РБК з посиланням на BBC.

Уряд країни прагне зняти заборону, накладену на коку ще в 1961 р. під час формування Конвенції про наркотичні засоби. Документ, прийнятий у 1964 р., передбачав викорінення протягом 25 років самого звичаю жування листя коки. Однак до 1989 р. цього не відбулося, тому що, на переконання болівійських влади, дана норма є дискримінує корінні народи Анд - жування коки є їх стародавнім звичаєм.

Іспанія вже підтримала болівійську ініціативу, а міністр закордонних справ цієї країни Тринідад Хіменес особисто запевнила Д.Чокеуанка, що стане посередником у діалозі з іншими державами Європи.

Кока використовується в Андах вже тисячі років. Рослина є легким стимулятором і використовується в фітотерапії. Але разом з тим це ще й сировину для виробництва кокаїну. Президент Болівії Ево Моралес до вступу на посаду був виробником коки, і вже тривалий час він висловлюється за визнання рослини культурним, медичним та релігійним надбанням регіону. Проте США, як найбільший у світі споживач кокаїну та ініціатор тотального викорінення вирощування коки в Андах, швидше за все, заблокують пропоновані зміни до конвенції.