ua en ru

Болгарська Sopharma до кінця року проведе IPO на Варшавській фондовій біржі на суму 93,2 млн дол

Найбільша публічна фармацевтична компанія Болгарії Sopharma AD до кінця року продасть на Варшавській фондовій біржі акції на суму 132 млн левів ( 93,2 млн дол.). Про це повідомив голова компанії Огнян Донев, передає Bloomberg.
"Повний випуск буде торгуватися у Варшаві, коли всі технічні процедури будуть завершені", - сказав Донев в телефонному інтерв'ю в Софії і додав: "Я сподіваюся, це буде зроблено до кінця року".
Фінансовий регулятор Болгарії схвалив випуск акцій за ціною 1 лев за штуку.
Sopharma займає близько 20% болгарського ринку непатентованих лікарських засобів, поступаючись заснованому у Рейк'явіку конкуренту Actavis Group hf's з 33%.
За даними заснованої в Мюнхені консалтингової компанії AT Kearney, Sopharma також володіє частками в компаніях, включаючи нерухомість, торгівлю, доставку, медичне страхування та лікарні.
Консолідований чистий прибуток компанії в першій половині 2011 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року впав на 18,5% - до 21,3 млн левів через вкладення нових інвестицій, йдеться в повідомленні компанії 29 серпня. Обсяг продажів за 6 місяців 2011 р. збільшився на 13% - до 315,7 млн лев за рахунок внутрішнього попиту. Експорт зріс на 11%.
Компанія експортує близько 28% своєї продукції в 30 країнах, включаючи Росію , Україну, Польщу , Казахстан, Туреччину і інші країни. Sopharma відкрила новий завод у сусідній Сербії минулого місяця.
Gramercy Emerging Markets Fund та Gramercy Select Master Fund займають 6% і 6,45% відповідно серед загальних виробників ліків, у той час як три болгарські компанії, які належать Доневу, контролюють близько 60%.