ua en ru

Болгарія заявила про порушення "Газпромом" мораторію на будівництво "Південного потоку"

Міністерство економіки та енергетики Болгарії звинуватило керівництво наполовину належить російському "Газпрому" проектної компанії South Stream Bulgaria AD в порушенні вказівки заморозити всі заходи по реалізації проекту.

Міністерство економіки та енергетики Болгарії звинуватило керівництво проектної компанії South Stream Bulgaria AD, яка наполовину належить російському "Газпрому", в порушенні вказівки заморозити всі заходи щодо реалізації проекту. В опублікованому сьогодні повідомленні відомства зазначається, що, всупереч забороні, капітал компанії був збільшений до 397,6 млн левів (понад 271,5 млн дол.), передає РБК.

У міністерстві пояснили, що, відповідно до вказівки міністра Васила Щонова, директор Болгарського енергетичного холдингу (БЕХ), якому належить 50% у South Stream Bulgaria AD, направив главі "Газпрому" Олексію Міллеру листа з вимогою не вживати жодних заходів щодо збільшення капіталу компанії . Проте вже наступного дня керівництво South Stream Bulgaria AD оголосило про збільшення капіталу. 18 серпня 2014 р. це рішення було внесено в комерційний регістр міністерства юстиції Болгарії.

"Міністерство економіки та енергетики вважає, що дії керівництва "Південний потік Болгарія" не відповідають інтересам Болгарського енергетичного холдингу, і має намір звернутися до правоохоронних органів", - наголошується в заяві відомства.

"Газпром" і Болгарія розпочали переговори щодо Південного потоку ще у 2008 році, але остаточне інвестиційне рішення підписали лише в листопаді 2012 року. Концерн довго не міг домовитися про умови співпраці із цією країною. В середині 2012 року місцева влада погрожувала відмовитися від проекту, вимагаючи знижку на газ, високу ставку за прокачування і норму рентабельності проекту. У підсумку "Газпрому" довелося істотно знизити ціну на газ.

На початку червня 2014 р. під тиском Єврокомісії власті Болгарії оголосили про рішення призупинити підготовчі роботи за проектом до тих пір, поки його умови не відповідатимуть нормам "Третього енергопакету".

Пізніше європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер попередив, що влада Євросоюзу не залишить без уваги поведінку європейських країн, які в порушення прийнятих у Євросоюзі норм домовляються з Росією про будівництво газопроводу "Південний потік".

"Єврокомісія не може змиритися з тим, що деякі держави ЄС підписали з Росією угоди про будівництво газопроводу, у яких порушується спільно прийняте європейське право. Я закликаю країни ЄС відкласти проект до тих пір, поки він не буде відповідати європейському праву. Той, хто продовжить вживати дії, має буде рахуватися з наслідками", - наголосив єврокомісар.

"Південний потік" - глобальний інфраструктурний проект "Газпрому" щодо будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи. Перші поставки газу газопроводом повинні розпочатися в кінці 2015 року. На проектну потужність його планується вивести у 2018 році.

Морська ділянка газопроводу "Південний потік" пройде дном Чорного моря від компресорної станції "Руська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна довжина чорноморської ділянки складе 925 км, максимальна глибина - більше 2,2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 тис. 455 км пройде територіями Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.