ua en ru

Болгарія вирішила відмовитися від проекту будівництва нафтопроводу "Бургас - Александруполіс"

Уряд Болгарії прийняв рішення відмовитися від проекту будівництва нафтопроводу Бургас - Александруполіс, визнавши його економічно необгрунтованим. Відповідну заяву зробив сьогодні міністр фінансів країни Симеон Дянков, передає Reuters. Софія звернулася до інших учасників проекту - Росії і Греції - з пропозицією про анулювання тристоронньої угоди, підписаної в 2007 р. У разі якщо Афіни і Москва відхилять дану пропозицію, Болгарія вийде з проекту в односторонньому порядку протягом 12 місяців.
Будівництво 282-кілометрового трансбалканського нафтопроводу Бургас - Александруполіс покликане забезпечити поставки російської нафти в грецький порт Александруполіс через територію Болгарії, минаючи перевантажені протоки Босфор і Дарданелли. Особливо актуально його будівництво стало в світлі розширення потужностей Каспійського трубопровідного консорціуму (нафтопровід Тенгіз - Новоросійськ) до 67 млн ​​т. Даний проект вже довгий час є предметом спору між Росією та Болгарією. Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов неодноразово висловлював свої сумніви щодо проекту, вказуючи на ризики для навколишнього середовища і невизначеність економічних вигод.
Оператор проекту - компанія Trans-Balkan Pipeline BV - був зареєстрований 6 лютого 2008 р. в Амстердамі (Нідерланди) з метою реалізації тристоронньої угоди між урядами Росії, Болгарії і Греції з будівництва та експлуатації нафтопроводу Бургас - Александруполіс, підписаного в Афінах (Греція) 15 березня 2007 р. У цієї компанії російському трубопровідному консорціуму "Бургас - Александруполіс" належить 51%. Російська частка була поділена між "Транснафтою", "Роснафтою" і "Газпром нафтою". Грецька частка в проектній компанії у розмірі 24,5% розподілена між консорціумом компаній Hellenic Petroleum і Thraki (23,5%) і урядом республіки (1%). Часткою у розмірі 24,5% в загальному проекті володіє болгарська проектна компанія "Бургас - Александруполіс БГ", учасниками якої є Technoexportstroy і газова корпорація АТ "Булгаргаз".