ua en ru

Близько третини українських вин в нижньому ціновому сегменті не відповідають нормам якості, - експерти

Близько третини української виноробницької продукції в нижньому ціновому сегменті не відповідають нормам якості. Про це заявив голова Центральної галузевої дегустаційної комісії Української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості "Укрвинпром" Едуард Михайлянц на прес-конференції за результатами перевірки зразків вітчизняної і іноземної продукції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Розрахунок був: узяти по декілька зразків як Tetra Pak, так і в пляшках. Купувалася продукція найнижчого рівня цін - в межах до 25 грн. Всього було куплено 103 зразки. З них 30 зразків імпортних, в основному з Європи, і 73 зразки - з 28 підприємств з 5 регіонів України. Виходить дуже сумна картина: з 73 зразків вітчизняного виробництва забраковано 22 зразки", - сказав Михайлянц.

За його словами, більша частина забракованої вітчизняної продукції була розлита в упаковку Tetra Pak. "Тобто, людина не бачить, що в ньому. Хоча, повинен сказати, що ми брали імпортні теж в Tetra Pak, і там були нормальні вина. Це говорить про те, що деякі наші виробники користуються тим, що споживач не бачить, що в ньому налито, і продають", - підкреслив він.

У свою чергу, перший заступник голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Рафаель Кузьмін проінформував, що вся забракована дегустаційною експертизою продукція буде направлена на лабораторний аналіз, після чого до порушників будуть прийняті відповідні заходи.

Дегустаційна комісія за участю фахівців Міністерства аграрної політики і продовольства України, Державної інспекції сільського господарства України, Державної податкової адміністрації України, Державної інспекції України з прав споживачів і Української корпорації з виноградарству і виноробницької промисловості "Укрвинпром" була створена як реагування на запит громадян в АМКУ. Експертиза продукції проводилася в кінці вересня 2011 р.