ua en ru

Бойовики на Донбасі використовують перемир'я для підготовки до воєнних дій, - Хуг

Бойовики на Донбасі використовують перемир'я для підготовки до воєнних дій, - Хуг Фото: Олександр Хуг (фото з відкритих джерел)

Сепаратисти копають нові окопи і мінують території

Бойовики на Донбасі використовують режим тиші для підготовки до нових воєнних дій. Про це сказав перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг в інтерв'ю "Голосу Америки".

За його словами, під час перемир'я, сепаратисти копають нові окопи і мінують території.

Хуг заявив, що за чотири роки своєї роботи в ОСММ він не побачив перелому в конфлікті, а сторони знаходяться в постійній бойовій готовності і можуть вступати в конфлікт без затримок".

"Гірше навіть те, що у часи відносного затишшя сторони використовують цю можливість не для того, що відвести зброю і розвести сили, а навпаки - просуваються вперед ближче один до одного, копають нові окопи, закладають нові міни", - сказав Хуг.

Він також зазначив, що швидше за все ОБСЄ бачить тільки частину цих дій, оскільки по обидві сторони лінії розмежування місію сприймають як проблему і перешкоджають у виконанні її завдань.

"Нас часто зупиняють при виконанні завдань. Це можуть бути пасивні перешкоди: мінні поля, або інші бар'єри, але також випадки і активного втручання в наше патрулювання. Нас зупиняють на пропускних пунктах і не пропускають, нам загрожують. В найбільш серйозних випадках нас намагаються залякати, використовуючи зброю", - зазначив Хуг.

При цьому, за його словами, найчастіше заважають діяльності місії саме бойовики.

Незважаючи на те, що вплив спостерігачів ОБСЄ на Донбасі досить обмежена, Хуг вважає їх роботу необхідної для дээскалации конфлікту.

"Той факт, що 40 тис. чоловік щодня переходять лінію розмежування, дуже багатообіцяюче. Не всюди у випадках конфліктів перетинають смугу так часто. Переважно телефону лінія є межею розділу, а в цьому конфлікті це не так", - сказав він. Хуг додав, що незважаючи на періоди припинення вогню на Донбасі ситуація далека від мирної і бойові дії можуть спалахнути в будь-який час.

Нагадаємо, за даними української сторона Спільного центру з контролю і координації, в Мар'їнці (Донецька область) бойовики перешкоджають відновленню електропостачання та загострюють гуманітарну ситуацію на Донбасі.