ua en ru

Bloomberg склав список найгірших сценаріїв світового розвитку на десятиліття

Bloomberg склав список найгірших сценаріїв світового розвитку на десятиліття Фото: Bloomberg

Bloomberg розповів про сценарії дестабілізації на десять років вперед

Агентство Bloomberg до кінця року склало та оприлюднило список найгірших сценаріїв світового розвитку на десятиліття. Про це повідомляє Bloomberg.

Агентство виділило вісім макросценаріїв глобального розвитку подій: "Трамп виграє другий президентський термін", "Фейкові новини вбивають Facebook", "Біткоіни замінюють банки", "Північна Корея атакує", "Джеремі Корбін робить соціалізм знову великим", "Війна поколінь руйнує Європу", "Китай починає торговельну війну" і "Електромобілі закінчують нафтову еру"

Зазначено, що в рамках першого сценарію Трамп виграє вибори до 2020 року через розкол в Демократичній партії. На початку другого терміну йому все-таки вдається скасувати систему медичного страхування Obamacare, проте на заміну їй нічого не приходить. Хаос в системі охорони здоров'я збігається з падінням фондового ринку.

"Однак у 2024 році вибори виграє Джиммі Кіммел (зараз відомий актор-комік), популярність якого приносять обіцянки створити національну систему медстрахування. До 2028 року все більше виборців не підтримують демократів або республіканців, а альтернативні партії", - зазначив Bloomberg.

Разом з тим у другому сценарії, де йдеться про фейкові новини, по всьому світу підуть по шляху Росії і створять свої аналоги "фабрики тролів" як інноваційного інструменту контррозвідки".

Так, в підсумку до 2025 року "складається ситуація, коли ніхто не знає, що правда, а що брехня в інтернеті". Адміністрація Кіммела приймає рішення почати процеси проти найбільших ІТ-компаній, в результаті чого Google, Twitter і Facebook перестають існувати в їх сьогоднішньому вигляді.

За іншим сценарієм, вже в 2018 році біткоін буде коштувати 40 тис. доларів за монету, а до 2028 року курс досягне 1 млн доларів. Криптовалюта росте на побоюваннях за безпеку фінансової системи після гучних хакерських атак. У 2021 році Венесуела, Греція і кілька африканських країн приймають біткоін як офіційний засіб розрахунків.

Наступний сценарій передбачає закінчення нафтової ери. Згідно з ним, завдяки проривним технологіям виготовляти електромобілі стало дешевше. Це, в свою чергу, за кілька років призводить до різкого зниження попиту на нафту вже до 2021 року вона дешевшає до 20 доларів за барель.

У Великобританії 2018 рік може стати роком повернення лейбористів до влади - посаду прем'єра може зайняти їх лідер Джеремі Корбін. Ціна виходу з ЄС виявляється вище, ніж припускав уряд Терези Мей: нового кабінету міністрів доводиться активно брати в борг і підвищувати податки.

Повідомляється, що по одному з інших сценаріїв, європейські пенсіонери стають політичною силою, з якою варто рахуватись. Бельгія розпадається на три частини, а Шотландія, Каталонія проголошують незалежність. Краща довгострокова стратегія для такого сценарію - ставити на зниження євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що радник з національної безпеки президента США Герберт Макмастер заявив, що Росія і Китай прагнуть підірвати існуючий світопорядок і стабільність у світі.

Так, даний список складається на основі опитувань експертів та аналітиків, вивчення доповідей і т. д. Зокрема, Bloomberg включив в нього на 2017 рік вихід Франції з ЄС після перемоги на президентських виборах Марін Ле Пен, розкол в США після перемоги Трампа, посилення глобального впливу РФ в світі.