ua en ru

Блоки ЧАЕС будуть звільнені від кондиційного ядерного палива до кінця 2013 р

Блоки Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) будуть звільнені від кондиційного ядерного палива до кінця 2013 р. Про це в ході міжнародної конференції "Український ядерний форум-2012: плани і перспективи розвитку атомно-енергетичної галузі" заявив заступник генерального директора зі стратегічного планування та розвитку Валерій Сейда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Планується, що до кінця 2013 року всі блоки ЧАЕС будуть звільнені від кондиційного ядерного палива... За результатами проведення торік стрес-тесту було повідомлено про те, що майданчик ЧАЕС буде найбільш безпечний в тому випадку, якщо ядерне паливо з реакторних блоків перенести в існуюче сховище СВЯП-1 мокрого типу", - повідомив Сейда.

За його словами, ЧАЕС погодила рішення по переміщенню всього традиційного палива з 1 і 2 блоків ЧАЕС це сховище.

Роботи були розпочаті в грудні 2011 р. Після введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу все паливо з майданчика ЧАЕС буде переміщено в нове сховище, де буде безпечно зберігатися протягом ста років.

"Будівництво нового сховища повинно бути закінчено в другій половині 2015 р.", - додав Сейда.

Нагадаємо, вчора, 27 березня, Президент України Віктор Янукович в ході саміту з питань ядерної безпеки у Сеулі оголосив, що Україна починає будівництво нового конфайнмента над аварійним блоком Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) 26 квітня 2012 р.