ua en ru

Блок Литвина та фракція НУ-НС виступають проти проведення місцевих виборів 30 жовтня 2010 р., а фракція КПУ підтримує цю ініціативу.

Блок Литвина та фракція НУ-НС виступають проти проведення місцевих виборів 30 жовтня 2010 р., а фракція КПУ підтримує цю ініціативу. Про це РБК-Україна заявили народні депутати Верховної Ради.

Зокрема, заступник голови фракції БЛ Олег Зарубінський сказав: "Ми виходимо з того, що для проведення місцевих виборів необхідний час, щоб змінити виборче законодавство, тому вочевидь вибори треба проводити 27 березня наступного року. До цього часу ми би змогли внести зміни до законодавства і, напевно, запровадження змішаної системи виборів було б компромісом на цьому шляху".

У свою чергу, народний депутат від фракції НУ-НС Андрій Парубій зазначив, що його фракція голосуватиме за ту дату проведення місцевих виборів, яка буде підкріплена рішенням Конституційного суду. Він наголосив, що обрання місцевих голів і місцевих рад мають бути об'єднані. "Звичайно, я особисто і наша фракція будемо голосувати за той законопроект, який буде спиратися на Конституцію, на діючий закон. Якщо Партія регіонів думає, що вони в приватному порядку будуть визначати, коли відбудуться місцеві вибори, то вони помиляються. Все має відбуватися згідно з українським законодавством і Конституцією України", - сказав він.

У той же час заступник голови фракції КПУ Олександр Голуб заявив: "Наша фракція виходить з того, що місцеві вибори, відповідно до закону, мають відбутися цього року. Їх перенесення було пов'язане з тим, що бюджет на поточний рік не було прийнято, і тому вибори, заплановані на кінець травня, перенесли. Оскільки бюджет вже прийнятий цілком доцільно було б провести місцеві вибори восени цього року".

Нагадаємо, Партія регіонів найближчим часом може виступити з ініціативою проведення виборів до місцевих рад 31 жовтня 2010 р., заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

М.Чечетов наголосив, що це питання обговорювалося під час засідання фракції ПР. На його думку, вибори до місцевих рад не повинні проходити за пропорційною системою, тому пропонуватиметься змінити систему виборів на місцях на змішану.