ua en ru

Блогер Навальний і співголова "Солідарності" Яшин вийшли на свободу, відсидівши 15 діб за непокору поліції

Опозиційний блогер Олексій Навальний вийшов на свободу, відсидівши 15 діб за непокору поліції. Про це повідомив в своєму твіттері блогер Ілля Варламов. Співголова руху "Солідарність" Ілля Яшин, заарештований разом з Навальним і засуджений до аналогічного терміну, також вийшов на свободу.
Нагадаємо, Навальний і Яшин були арештовані в Москві 5 грудня 2011 р. на Чистих ставках під час мітингу, учасники якого протестували проти фальсифікованих, на їхню думку, результатів виборів у Держдуму.
Після виголошення вироку Яшин і Навальний подали апеляційні скарги. Зокрема, адвокати останнього просили суддю залучити до справи диск, який доводить, що свідки звинувачення - несправжні, проте їх прохання не задовольнили. Тоді адвокати пред'явили фотографії, котрі доводять, що затримання Навального проводили не ті поліцейські, які потім надавали проти нього свідчення. Суддя взяв одну фотографію до розгляду, але відмовився залучити до справи свідчення незалежних свідків блогера.
За словами Яшина, Навальний був затриманий за декілька секунд до нього. Таким чином, один і той же поліцейський не міг затримати обох опозиціонерів, як стверджувало звинувачення. Яшин заявив також, що блогер закликав людей до покори поліції і намагався домовитися з поліцейськими, але вони на контакт не йшли. У руках у опозиціонерів не було нічого, підкреслював співголова руху "Солідарність". Адвокат Навального звернув увагу судді, що рапорти свідків-поліцейських написані ідентично, під копірку. Проте суддя залишив вирок у силі.
Пізніше Навальний і Яшин через адвокатів подали скаргу до Європейського суду з прав людини (ЕСПЛ), в якій вказали, що, на їхню думку, їх незаконно позбавили свободи і права на справедливий судовий розгляд. 16 грудня 2011 р. ЕСПЛ зареєстрував скаргу.