ua en ru

Близькі до нардепа Яценка фірми отримали 23 млн гривень на посередництві, - розслідування

Близькі до нардепа Яценка фірми отримали 23 млн гривень на посередництві, - розслідування Фото: Антон Яценко (УНІАН)

Сам нардеп заперечує, що має відношення до цих фірм

Законодавство змусило спеціалістів з оцінки майна здавати звіти до Фонду держмайна за допомогою сайтів-посередників, які пов'язують з депутатом Верховної ради Антоном Яценком, які за перший місяць роботи отримали 23 мільйони гривень. Про це свідчить розслідування проекту "Наші гроші".

Близькі до нардепа Яценка фірми отримали 23 млн гривень на посередництві, - розслідування

Вказано, що ФДМ запустив Єдину базу даних звітів про оцінку - систему, яка мала побороти ринок "чорної оцінки" та не дати українцям ухилятися від податків (5% від вартості майна, яку визначить професійний оцінювач). У розслідуванні зазначено, що оцінювачі часто зменшували вартість майна, щоб зменшити суму податку.

Тепер же, відповідно до закону, до бази треба надсилати звіти про оцінки, а вона автоматично порівнює їх з ринковими цінами на подібну нерухомість і дає дозвіл на продаж майна. База належить ФДМ, але за законом між ними мають працювати посередники - електронні майданчики (ЕМ), куди оцінювач надсилає свій звіт, а звідти він уже потрапляє у базу. Жодних інших функцій, крім посередницьких, ЕМ не має. Підкреслюється, що вказані майданчики - платні.

Близькі до нардепа Яценка фірми отримали 23 млн гривень на посередництві, - розслідування

Розслідувачі звертають увагу, що раніше оцінювачі теж звітували ФДМ, але напряму і безкоштовно, а зараз послуга реєстрації звіту - близько півтисячі гривень. До того ж оцінювачам треба платити за кожен зареєстрований звіт і нотаріусам - щоб подивитися, чи він є у базі.

Близькі до нардепа Яценка фірми отримали 23 млн гривень на посередництві, - розслідування

"Виглядали ці сайти як пов'язані між собою члени однієї групи. Усі три авторизовані Фондом держмайна майданчики давали багато підстав підозрювати і зв’язок, і змову, і узгодження дій та цін", - зазначається у розслідуванні.

Вказано, що всі три сайти мають абсолютно ідентичний програмний код, що є дивним "збігом" для фірм-конкурентів. Крім того, всім майданчикам-посередникам в рекордні строки (за місяць) погодили необхідні атестації/експертизи/випробування та інші бюрократичні процедури.

Автори розслідування пов'язують сайти-посередники із депутатом парламенту Антоном Яценком. У розслідуванні підкреслюється, що ще у 2000-х роках нардеп вже організовував схожі посередницькі схеми, але у сфері тендерних закупівель.

За даними розслідувачів, щонайменше один з майданчиків напряму пов’язаний із близькою нардепу людиною - Володимиром Доброскоком. Однак Сам Яценко в коментарі програмі запевнив, що до цієї історії стосунку не має, а з Доброскоком не бачився вже кілька років.

Нагадаємо, у березні народний депутат України Антон Яценко проголосував за шістьох колег, у мережі було оприлюднене відео. Інцидент стався 20 березня під час голосування за повернення до розгляду проекту Закону про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо середньострокового бюджетного планування) (№8099).

Як писало РБК-Україна, у червні директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що у відомстві готуються нові подання на нардепів.