ua en ru

Бізнес у пошуках захисту: коли в Україні з'явиться бізнес-омбудсмен і хто займе цю посаду

Юрій Панченко, економічний оглядач, спеціально для РБК-Україна

Уряд визначився з органом, якому буде доручено завдання захищати український бізнес. На цьому тижні Кабмін і Європейський банк реконструкції та розвитку підписали меморандум про взаєморозуміння для української антикорупційної ініціативи, що передбачає створення інституту бізнес-омбудсмена. "Для бізнесу це означає, що у них є незалежна людина, яка має право публічно звернутися до уряду в тому разі, якщо будуть встановлені факти корупції на митниці, в податковій, в органах державної влади, держрегулятора, там, де будуть гнобитися права підприємців", - заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Ідея створення інституту бізнес-омбудсмена лобіювалася ЄБРР вже більше року. Вперше про цю ініціативу заговорили в лютому 2013 року. Тоді створення цього інституту називалося ключовою умовою підтримки українським урядом бізнесу. У свою чергу відсутність такої взаємодії, запевняли тоді в ЄБРР, призводить до різкого падіння самопочуття бізнесу і, як результат, ставило під загрозу реалізацію проектів ЄБРР. Реалізація цієї ініціативи при попередньому уряді йшла дуже повільно. Остаточне рішення про необхідність запровадження омбудсмена та відповідне доручення уряду було підписано екс-президентом Віктором Януковичем за день до його втечі з країни.

Зміна влади в Україні не змінили плани ЄБРР. Представники банку неодноразово заявляли, що в нових умовах необхідність створення посади бізнес-омбудсмена анітрохи не втрачає своєї актуальності. За словами президента ЄБРР Суми Чакрабарті, тепер "представники бізнесу тепер отримають більшу впевненість у питаннях захисту своїх активів".

В уряді також оптимістично оцінюють нововведення. За словами прем'єр-міністра, створення інституту бізнес-омбудсмена надасть ЄБРР та іншим іноземним інвесторам упевненість у тому, що вкладені ними в економіку України кошти будуть використані прозоро. "В уряду з'явиться публічний критик, який буде відстежувати факти корупції і чітко говорити, як її подолати, які законодавчі акти та інші нормативно-правові документи необхідно прийняти для розвитку бізнесу", - пояснив Яценюк. За його словами, бізнес-омбудсменом має бути людина з серйозним досвідом роботи в діловій сфері. Він буде обиратися шляхом консенсусу між профільними бізнес-асоціаціями, які працюють в Україні, і урядом країни.

"Ми з самого початку підтримували цю ініціативу ЄБРР, оскільки створюється додатковий захисний механізм для бізнесу", - заявляє виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко. Втім, за її словами, говорити про швидкої реалізації угоди Кабміну і ЄБРР ще не варто - новий держінститут вимагає прописування своїх повноважень як у підзаконних актах, так і, цілком можливо, - прийняття профільного закону. "Процедура підготовки займе не менше місяця. Крім того, ефективність роботи майбутнього бізнес-омбудсмена багато в чому буде залежати від того, якими повноваженнями він буде мати", - уточнює Дерев'янко.

З такою оцінкою погоджується і перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров. "Інститут бізнес-омбудсмена має стати новою площадкою взаємодії бізнесу і влади. Це важливо в розрізі становлення громадянського суспільства, адже в захисті в першу чергу потребують представники малого і середнього бізнесу - великий капітал завжди знайде можливість для виходу на уряд", - пояснив він. За словами Прохорова, для реалізації таких планів бізнес-омбудсмен повинен мати досить значні повноваження. "Він повинен мати повноваження припиняти перевірки бізнесу різними контролюючими органами, зупиняти дію накладених санкцій, можливо, навіть проводити власні розслідування", - пояснив представник УСПП.

Відсутність чіткої концепції роботи бізнес-омбудсмена не дозволяє поки припустити, хто може зайняти його місце. "Спочатку на цю посаду претендувала Федерація роботодавців, пропонуючи на цю посаду заступник голови федерації Олексій Мірошниченко. Також цілком можлива кандидатура нинішнього голови Ради підприємців при Кабміні Леоніда Козаченка", - зазначає один зі співрозмовників РБК-Украина, знайоме з ходом переговорів з ЄБРР. Однак, за його словами, в ході підписання меморандуму з ЄБРР Арсеній Яценюк озвучив чіткі вимоги до претендента на цю посаду: західну освіту і досвід роботи в найбільших західних компаніях. "Це дещо несподівано, оскільки тепер абсолютно незрозуміло, хто стане бізнес-омбудсменом. Можливо, своя кандидатура вже є у ЄБРР, однак у банку поки не озвучують", - уточнює ще один підприємець.

Варто відзначити, що інститут бізнес-омбудсмена не є європейською практикою в країнах ЄС такого захисника бізнесу немає. У ЄБРР взяли за основу досвід Росії, де бізнес-омбудсмен діє з 2012 року. У ЄБРР раніше пояснювали свою ініціативу успішністю реалізації цього проекту в Росії - в країні з жорсткою авторитарною владою.

Саме тому ряд підприємців неофіційно скептично оцінює копіювання російського досвіду. "Бізнес-омбудсмен не зможе займатися проблемами всіх підприємців, а вирішувати лише найбільш резонансними проблемами. Набагато ефективніше зайнятися реформою судової системи, що призведе до значно більшого поліпшення бізнес-середовище в Україні", - зазначає співрозмовник РБК-Україна. З такою оцінкою частково погоджується і перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна. "Можна зрозуміти уряд, який шукає шляхи підтримки бізнесу, але цей шлях не виглядає правильним. Якщо омбудсмен буде займатися вирішенням індивідуальних проблем окремих підприємців, то тут дуже високі корупційні ризики. Якщо ж він буде вирішувати концептуальні завдання, то це не тільки вимагатиме для нього великий штат, який, фактично, буде дублювати роботу Держпідприємництва", - пояснює депутат. За словами Ляпіної, реальна захист бізнесу можлива, якщо повноваження органу за його захисту будуть подібні до повноважень Антимонопольного комітету, чий голова призначається Верховною Радою і тому незалежний від уряду. "До речі, і класичний омбудсмен, що займається захистом прав людини, також призначається парламентом. Це дає йому можливість на практиці опонувати уряду, чого позбавлена та Держпідприємництва, і створюваний бізнес-омбудсмен", - пояснила вона.