ua en ru

Бізнес готовий інвестувати в інновації, але не знає, що пропонує наука, - Янковський

Бізнес готовий інвестувати в інновації, але не знає, що пропонує наука, - Янковський Фото: дискусія "Як наука, бізнес і влада можуть бути корисні один одному?"

Бізнес готовий інвестувати в інновації, але не знає, що пропонує наука. Про це заявив підприємець Ігор Янковський під час дискусії "Як наука, бізнес і влада можуть бути корисні один одному?", яка відбулася в рамках конференції "Інновації об'єднують однодумців" (майданчик "Будинок інновацій") 26 листопада в Києві.

"У зв'язку з тим, що у нас обмежені фінансові ресурси, нам необхідно мобілізуватися. І організувати горизонтальний комунікаційний майданчик з участю бізнесу, наукової спільноти, спільноти інноваторів і держави", - переконаний Янковський.

З бізнесменом згоден керівник Singularity Kyiv Chapter Ігор Новіков. На його думку, бізнес і наука в Україні довгий час існували окремо один від одного: у нас є перспективні винаходи, інновації та патенти, але тільки зараз їх почали активно "перетворювати на щось корисне", тобто комерціалізувати. Одна з головних причин недостатнього інвестування в науку та інновації – відсутність координації стейкхолдерів і спільного для них інформаційного поля.

"Як бізнесмен, я не знаю, куди вкласти кошти. Бізнес готовий інвестувати, але часто не в курсі, що пропонують наука і інноватори", - підкреслив Янковський.

Засновник некомерційного інкубатора 1991 Open Data Incubator Денис Гурський вважає, що залучити бізнес і суспільство до підтримки інновацій можна, популяризуючи "історії успіху". Навколо успішних проектів з часом можуть виникнути цілі кластери, які будуть працювати в тих секторах економіки, де Україна має конкурентні переваги, вважає він.

Учасники дискусії погодилися, що бізнес може бути драйвером інноваційного розвитку, але при цьому слід мати на увазі небезпеку виникнення іншого "перекосу" - коли наука "йде" в корпорації, як це останнім часом відбувається на Заході.

Академік НАНУ, нейрофізіолог Олег Кришталь зазначив, що інновації виникають тільки тоді, коли в суспільстві є певна "сума знань", яку, в свою чергу, забезпечує фундаментальна, а не прикладна наука. Традиційно фундаментальну науку фінансує держава, але в результаті створення сприятливих умов для розвитку наукоємного бізнесу, її також будуть підтримувати інноватори і стартапери, які зацікавлені у "виробництві" нових знань.

Зокрема, так відбувається в тих країнах, де інвестори, які вкладаються в інновації, мають податкові та інші пільги, а держава послідовно працює над створенням інноваційної інфраструктури.

"Вчені – авангард, за ними йдуть інноватори. Інновації повинні стати національною ідеєю. У нас є талановиті, освічені люди. Тільки завдяки цьому, країна може зрости економічно в рази", - резюмував Янковський.