ua en ru

Біржі країн BRICS планують запустити єдиний індекс

Біржі країн BRICS, такі як ММВБ-РТС, бразильська BM & F Bovespa, індійська BSE, гонконгська HKEx і південноафриканська JSE, планують на наступних етапах співробітництва запустити єдиний індекс, а потім і ф'ючерс BRICS Alliance Index на інструменти, які торгуються на цих майданчиках. Його наповнення буде залежати від країнових індексів майданчиків, крос-лістинг яких біржа планує запустити найближчим часом. Торгуватися в Росії будуть Brazil Bovespa Stock, FTSE/JSE South Africa, Bombay BSE Sensex та Hang Seng Index.

У прес-службі ММВБ-РТС повідомили, що дані інструменти будуть цікаві всім категоріям учасників і насамперед інституціональним інвесторам - фондам та керуючим компаніям. До того ж, як розповіли на біржі, за допомогою цих інструментів можна торгувати індексами без фізичної присутності на зовнішніх майданчиках і з меншими витратами.

Найбільшу залежність майбутній BRICS Alliance Index отримає від китайських компаній HSBC, China Mobile, China Construction Bank і PetroChina; бразильських сировинних компаній PetroBras, OGX Petróleo e Gás Participações і Vale. Також імовірно, що частку в ньому можуть отримати південноафриканські BHP Billiton, Anglo American, SABMiller, Naspers, а також індійська нафтогазова компанія Reliance Industries, ICICI bank. Росію представлятимуть "Сбєрбанк", "Лукойл", "Газпром", "Роснефть" та ін.

Гендиректор ІК "Фінам" Арсен Айвазов каже, що в світі такого індексу немає, є тільки ETF, що вкладає в країни BRICS. В цілому динаміка провідних фондових індексів країн BRICS дуже схожа, але загальний індекс цікавий, наприклад, для хеджування ризиків, говорить Айвазов. На думку заступника директора компанії "Неттрейдер" Олексія Афанасіївського, ідея досить цікава, вона дозволити расторговать окремі індекси країн BRICS.

Начальник аналітичного відділу компанії "Церіх Кепітал Менеджмент" Микола Подлевський зазначає, що інструмент міг би стати цікавим для фондів, що інвестують у ринки. "Особливо цікавим такий інструмент стає в умовах, коли поведінка спільного індексу BRICS Alliance Index буде істотно відрізнятися від поведінки індексів фондових майданчиків розвинених країн", - говорить Подлевский. У той же час він відзначає, що деривативи на спільний індекс дозволять підтягти спекулятивний капітал, який збільшить ліквідність.

Нагадаємо, раніше найбільші біржі країн БРІКС презентували учасникам ринку нову лінійку фінансових інструментів. Інвестори країн отримали можливість торгувати на домашньому ринку ф'ючерсами на основні фондові індекси Бразилії, Китаю, Росії, Індії та ПАР.