ua en ru

Білоус запропонував створити холдинг стратегічних компаній за сінгапурським сценарієм

Білоус запропонував створити холдинг стратегічних компаній за сінгапурським сценарієм Фото: Ігор Білоус

Голова ФДМ вважає, що альтернативою приватизації може стати об'єднання в єдиний холдинг

Уряду потрібно закінчити роботу над стратегією управління державним майном і вирішити, що робити з найбільш важливими компаніями. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив голова Фонду держмайна України (ФДМУ) Ігор Білоус.

За його словами, альтернативою приватизації може стати об'єднання в єдиний холдинг. Білоус повідомив, що без урахування оборонного сектора стратегічно важливих державних компаній рівня "Нафтогазу", "Укрзалізниці" і "Енергоатому" в країні налічується кілька десятків. "Держава і самі компанії не готові до продажу, та і сенсу продавати сьогодні немає", - підкреслив Білоус.

Зараз вони знаходяться під управлінням різних міністерств, проте світовий досвід доводить ефективність об'єднання в одній структурі.

"Таким місцем може стати державна холдингова компанія, як це зробили в Сінгапурі, Малайзії, Швеції або Норвегії. Холдинги акумулюють у собі компанії та інвестують у бізнес по всьому світу, їх активи оцінюються в сотні мільярдів доларів", - розповів Білоус.

На думку голови ФДМ, створення подібного холдингу в Україні дозволить впровадити сучасні стандарти корпоративного управління, розвинути пріоритетні напрями бізнесу, вийти на міжнародні ринки капіталу і отримати значний прибуток.

"Одну компанію за іншою виводити на IPO на українському та зарубіжному ринках, чим ми відновимо наш фондовий ринок і створимо платформу для пенсійної реформи, так як у нас з'являться цінні папери "блакитних фішок" з мільярдними капіталізаціями. Це призведе до великих доходів, які будуть акумулюватися у спецфонді. Звідти можна фінансувати погашення кредитів МВФ і суверенних боргів, масштабні інвестпроекти національного характеру", - пропонує Білоус.

Голова Фонду держмайна прогнозує, що приплив грошей нефіскального характеру навіть дозволить знизити податки. "10 років - і ми інша країна. Але це в далекому майбутньому. Наближаю його, як можу. І це великий тест для уряду – будь-якого – чи готовий він піти цим шляхом", - додав він.

Нагадаємо, згідно з даними звіту ФДМ за підсумками діяльності за 2016 рік, Фонд оголосив 1002 приватизаційних аукціона, що є найвищим показником за останні 16 років.