ua en ru

BHP Billiton і Rio Tinto відмовилися від створення найбільшого в світі СП

Гірничодобувні гіганти BHP Billiton і Rio Tinto відмовилися від створення найбільшого в світі залізорудного спільного підприємства, що означає перемогу сталеливарних компаній, які протестували проти його створення, передає Reuters.

Сторони повідомили у понеділок про своє рішення, прийняте після обговорень угоди з регуляторами, частина яких відмовилася затвердити її.

Зрив угоди, що очікувався ринком, став другою невдалою спробою генерального директора ВНР Маріуса Клопперса отримати доступ до залізорудних активів Rio і посилив вплив виробників сталі, які боялися, що СП буде диктувати ціни на необхідну їм сировину.

Відмова від створення СП вартістю 116 млрд дол. також дозволить BHP зосередитися на ворожому поглинанні канадського виробника добрив Potash Corp за 39 млрд дол.

"Невдача із спільним підприємством трохи більш позитивна для Rio, ніж для BHP, але важливо пам'ятати, що насправді це негативно для обох компаній", - сказав аналітик ATI Asset Management Бен Ліонс.

Спільне підприємство Rio і BHP, другого і третього по величині виробників залізної руди у світі, повинно було змістити з позиції лідера бразильську Vale, і заощадити учасникам СП більше 10 млрд дол. за рахунок об'єднання поставок.