ua en ru

Без урахування думки приватних інвесторів, що працюють у сфері ЖКГ, ініціативи МінЖКГ не будуть ефективні, - експерт

Без урахування думки приватних інвесторів, що працюють у сфері ЖКГ, ініціативи МінЖКГ не будуть ефективні. Так президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів (ВАПІ) ЖКГ Сергій Бульбас прокоментував останні урядові ініціативи, озвучені віце-прем'єром Віктором Тихоновим.
Нагадаємо, віце-прем'єр сказав, що уряд має намір впровадити корпоратизацію і акціонування комунальних підприємств, що працюють на ринку ЖКП, ввести до жовтня ц.р. автоматичну корекцію тарифів, а також посилити платіжну дисципліну, шляхом скасування заборони на нарахування пені для населення за несвоєчасну оплату за ЖКП та впровадженням механізму відключення боржника від послуг.
«Корпоратизація та акціонування підприємств комунальної власності - це, фактично, єдиний спосіб залучити в галузь інвестиції, не пов'язані з держбюджетом або міжнародними фінансовими організаціями. У той же час, влада повинна розуміти, для того, щоб відкрити дорогу стратегічним інвесторам у галузь ЖКГ, принципово важливо прийняти закони, що забезпечують гарантії захисту інтересів приватних інвесторів, і повернення їх капіталовкладень», - відзначив С. Бульбас.
За його словами, слід прийняти закони про національний регулятор, про оренду і концесію, і пакетом - нормативно-правові акти, що посилюють платіжну дисципліну за надані ЖКП. «У зворотному випадку, більшість підприємств ЖКГ залишаться збитковими, фінансово і економічно залежними від політичної волі місцевих чиновників, а корпоратизація і акціонування стануть формальністю, яка без належного контролю з боку держави, і громадських організацій може перерости в приховану приватизацію», - зазначив президент ВАПІ ЖКГ.
Організація також підтримує впровадження автоматичного коригування тарифів і жорсткість платіжної дисципліни. «Для інвестора саме оплачений тариф є єдиним джерелом повернення інвестицій, які спрямовуються на модернізацію та розвиток підприємств ЖКГ», - підкреслив С.Бульбас.
При цьому, скасування мораторію на нарахування пені за несвоєчасну оплату за надані ЖКП не вирішує проблему в цілому. «Для початку варто було б ЖКП з розряду «послуга» перевести в розряд «товар». Коли є товар вже можна оцінювати не лише його якість, але відповідальність за несплату наданого товару. Мало, що змінить і впровадження механізму відключення боржників від надання ЖКП. Відключення боржників від системи централізованого водопостачання та водовідведення, і теплопостачання - технологічно складний процес. В цілому, для поліпшення платіжної дисципліни населення необхідно розробити комплекс нормативно-правових актів, які б посилили оплату за надані послуги, і передбачили реальні механізми відповідальності за їх несплату, аж до можливості відселення з квартири та реалізації житла для погашення заборгованості. У кінцевому рахунку, споживач повинен знати, що дотримання платіжної дисципліни - це його суворий борг, за недотримання якого передбачені відповідні санкції», - підкреслив С.Бульбас.
Він також зазначив, що МінЖКГ при розробці законодавчих і нормативних актів продовжує ігнорувати зауваження з боку приватних інвесторів, які працюють на ринку ЖКГ.