ua en ru

Без ЄС Україна зможе нарешті знайти себе, - Медведчук

Віктор Медведчук вважає, що прихильники європейської інтеграції України у зв'язку з відсутністю економічно обґрунтованих аргументів на користь асоціації з ЄС вирішили змінити дискусію про вибір вектора зовнішньоекономічної політики на користь "цивілізаційного вибору".

"Останнім часом нерідко доводиться чути міркування про те, що вибір інтеграційного вектора не можна зводити виключно до економічної прагматиці. Що Європейський та Митний союзи необхідно розглядати не в контексті експорту-імпорту або перспектив національної промисловості і сільського господарства, але з позицій цивілізаційного вибору, - пише лідер громадського руху "Український вибір". - З освіченої ми Європою підемо в майбутнє або з дикою Азією. І вже виходячи з цього - визначатися між зоною вільної торгівлі з ЄС або повноправним членством у Митному союзі з Росією, Білоруссю та Казахстаном".

У цьому смислі, як зазначає політик, Зона вільної торгівлі з Європою, яка стане останнім ключем, що відкриває ворота українського ринку для цієї експансії європейських товарів, подається "з приправою "цивілізаційного вибору" з усіма витікаючими".

"Я можу лише вітати перехід дискусії на новий рівень... Це вельми красномовне свідчення, що адепти європейського вибору самі усвідомлюють слабкість своєї аргументації у сфері економіки», - стверджує Медведчук. На його думку, прихильники ідеї євроінтеграції просто не в змозі спростувати прорахований авторитетними вченими-економістами прогноз про невигідність приєднання України до ЗВТ з ЄС і тому їм залишається тільки робити наголос на те, що «ми будемо в Європі» і «ми вибираємо Цивілізацію".

Однак, як вважає лідер громадського руху, і в питанні цивілізаційного вибору України рішення буде не на користь ЄС, а затяті прихильники європейського вектора у цій дискусії зазнають куди більш жорстоке поразка, ніж у суперечці з приводу вектора економічної інтеграції.

"Їм сьогодні просто нічого запропонувати українському народу. Ми що, повинні стати аграрної резервацією з етнографічним елементом для залучення туристів? Відмовитися від суверенітету, власної історії, амбіцій на гідну роль у цьому світі?" Навпаки, на думку Віктора Медведчука, щоб досягти успіху і процвітання, Україна повинна нарешті стати собою.