ua en ru

Білий дім: Обама має право приймати рішення про участь в лівійській операції

Президент США Барак Обама має право приймати рішення про продовження участі його країни у військовій операції в Лівії без схвалення членів Конгресу. Таку заяву зробила прес-служба Білого дому. У надісланому адміністрацією Президента в Конгрес докладному звіті підкреслюється, що США грає обмежену роль у міжнародній операції в Лівії, що проводиться під керівництвом НАТО.

На початку червня палата представників американського Конгресу схвалила резолюцію, в якій розкритикувала Обаму за невміння надати розумне пояснення участі США в лівійській операції. Автори резолюції вимагають від адміністрації Президента відповісти на ряд питань, пов'язаних з операцією в Лівії, зокрема, масштабів військової присутності США в цій місії, її фінансування і впливу на війни в Іраку і Афганістані, передає Радіо "Свобода".

Нагадаємо, вчора група американських конгресменів подала скаргу до суду з тим, щоб з'ясувати законність рішення Обами почати військову акцію в Лівії. Згідно з документом, конгресмени від обох партій - республіканської і демократичної - вимагають пояснити їм, чи має право Президент США в односторонньому порядку оголошувати війну без оголошення війни з боку Конгресу, як того вимагає конституція США. Члени Конгресу також вимагають винести судове рішення щодо використання виділених Конгресом коштів на ведення неконституційних воєн в Лівії та інших країнах.