ua en ru

Білоруські парламентарії прийняли республіканський бюджет на 2012 р

Палата представників Національних зборів Білорусі (нижня палата парламенту) прийняла у другому, остаточному, читанні законопроект "Про республіканський бюджет на 2012 р.". Відповідно до документа загальна сума доходів консолідованого бюджету на 2012 р. прогнозується у розмірі 141,8 трлн білоруських рублів (16,5 млрд дол.), або 27,8% до ВВП. Основними джерелами податкових доходів стануть податок на додану вартість (32,2%), податок на прибуток (10%), прибутковий податок (10,8%), податкові доходи від зовнішньоекономічної діяльності (17,9%) і акцизи (8%) .
Витрати консолідованого бюджету також прогнозуються в суму 141,8 трлн білоруських рублів, або 27,8% до ВВП. Формування республіканського бюджету на майбутній рік вироблено на бездефіцитній основі.
Доходи від зовнішньоекономічної діяльності (від зарахування до білоруського бюджету митних зборів і зборів, що сплачуються при експортно-імпортних операціях) зростуть на 69,4%.
За словами міністра фінансів Андрія Харковця, основними цілями сектора державних фінансів будуть підвищення стійкості та конкурентоспроможності національної економіки, гарантоване виконання фінансових зобов'язань бюджету перед зовнішніми і внутрішніми кредиторами, збереження якості бюджетних послуг та соціальний захист вразливих категорій населення.
У 2012 р. білоруський бюджет збереже соціальну спрямованість. Значну частину в бюджеті складуть витрати на оплату праці, виплати пенсій, стипендій, допомоги, інші виплати, кошти на виконання державних соціальних стандартів. Бюджет наступного року передбачає збільшення реальної заробітної плати в бюджетній сфері не менше ніж на 5%. "Передбачається зростання реальної заробітної плати працівників в бюджетній сфері не менше ніж 5%, тобто можна порівняти із зростанням продуктивності праці в економіці", - сказав Харковець.
Також у другому читанні прийнято законопроект "Про внесення змін і доповнень до Податкового кодексу Республіки Білорусь". Зокрема, з 2012 р. в рамках роботи по зниженню податкового навантаження на економіку і подальшого спрощення податкової системи законопроектом враховано зниження ставки податку на прибуток з 24% до 18%. За словами глави білоруської Мінфіну, це найнижчий рівень податку на прибуток серед держав Митного союзу. Також законопроектом враховано зменшення податкового навантаження на суб'єкти малого та середнього підприємництва за рахунок зниження на один процентний пункт стандартних ставок податку при спрощеній системі оподаткування. З наступного року суб'єкти господарювання, що виробляють інноваційну продукцію, прибуток від якої становить понад 50% у загальному обсязі прибутку, будуть звільнені від оподаткування цих надходжень.