ua en ru

Білоруські банки з 9 листопада продають валюту фізособам тільки за документами, що посвідчують особу

Білоруські банки з 9 листопада 2011 р. продають наявну і безготівкову іноземну валюту фізичним особам тільки при пред'явленні документа, що посвідчує особу. За інформацією Національного банку країни, щоб придбати валюту або платіжний документ в іноземній валюті, покупцеві необхідно мати при собі паспорт, дозвіл на проживання або посвідчення біженця.
Нагадаємо, що рішення про продаж валюти по пред'явленню документа, що посвідчує особу, закріпив 6 жовтня ц.р. своїм указом Президент Білорусі Олександр Лукашенко.
У Нацбанку роз'яснили, що інформацію про реквізити операції продажу валюти банки передаватимуть в автоматизовану інформаційну систему єдиного розрахункового та інформаційного простору Білорусі.
Подібний контроль в республіці вже існував в 1997-2006 рр. Проте 5 років тому влада Білорусі скасувала його, пояснивши, що реєстрація паспортних даних в пунктах обміну валюти "вводилася в 1997 р. як тимчасовий захід, обумовлений множинністю валютних курсів".
У ВАТ "Білоруська валютно-фондова біржа" з 20 жовтня функціонує єдина сесія з торгівлі валютою. З того часу в Білорусі немає множинності валютних курсів.