ua en ru

Білоруська опозиція на "Народному сході" в Мінську прийняла вимоги до влади

Білоруська опозиція на "Народному сході" в парку Дружби народів у Мінську прийняла вимоги до влади. У прийнятій резолюції учасники опозиційної акції закликали владу зупинити зростання цін, індексувати зарплати, пенсії, стипендії, внески населення відповідно до курсу білоруського рубля на 1 січня 2011 р., забезпечити громадянам можливість вільно купувати валюту і повертати кредити в білоруських рублях, скасувати систему короткочасних обов'язкових контрактів.
Крім того, вони зажадали звільнити всіх політв'язнів, провести нові вільні вибори Президента і парламенту.
Один з організаторів заходу Віктор Івашкевич заявив, що "сьогоднішню акцію оцінює "як початок". "Влітку були мовчазні акції, зараз стартувало щось нове, ясне, з чітко сформульованими вимогами. Продовження - 12 листопада", - сказав він. До цього часу організатори зборів розраховують отримати від влади відповіді на свої вимоги.
За словами голови профспілки працівників радіоелектронної промисловості Геннадія Фединича, "влада сьогодні не готова до діалогу", незважаючи на економічну кризу.
Незважаючи на сильний дощ, на "Народний сход" зібралося декілька сотень осіб. Акція пройшла під націоналістичними біло-червоно-білими прапорами і прапорами громадської кампанії "Європейська Білорусь".
Організатори не подавали заявку на проведення акції в місцеві виконавчі органи влади, вони заявляють, що "Народний сход" не підпадає під дію закону про масові заходи. Влада ж напередодні попередила організаторів про незаконне проведення заходу.