ua en ru

Білорусь у 2011-2020 рр. направить на розвиток енергетичного потенціалу 45,9 млрд дол

Білорусь у 2011-2020 рр. спрямує на розвиток енергетичного потенціалу республіки 45,9 млрд дол. Такі дані наводяться в опублікованій сьогодні стратегії розвитку енергетичного потенціалу республіки, повідомляє РБК. Зокрема на модернізацію енергосистеми планується спрямувати від 18 до 19 млрд дол., на енергозбереження і розширення використання місцевих видів паливно-енергетичних ресурсів - 16,9 млрд дол., на будівництво АЕС - 9,334 млрд дол., на освоєння мінерально-сировинної бази - 4,2 млрд дол. У розвиток газотранспортної системи і підземних газових сховищ республіка спрямує 1,3 млрд дол., ще 3 млрд дол. підуть на переробку нафти, 5,6 млрд дол. - на вік кредитів.
Фінансування програм стратегії здійснюватиметься з використанням коштів державної підтримки, приватного і приватно-державного партнерства, зокрема за рахунок іноземних позикових коштів міжнародних фінансових організацій і національних банківських структур. Для залучення прямих іноземних інвестицій Білорусь планує створення спільних підприємств, зокрема за кордоном, і відкриття іноземних компаній на території республіки. Щорічний обсяг коштів, що привертаються в електроенергетику, становитиме 1 млрд дол. Також близько 1 млрд дол. республіка планує отримати від іноземних інвесторів на розвиток нафтопереробних заводів.
У стратегії уточнюється, що лібералізація електроенергетичного ринку в республіці дозволить збільшити притік на електроенергетичні проекти коштів приватних інвесторів.
За даними стратегії, потужність електростанцій в Білорусь на 1 січня 2010 р. становила 8 233,3 МВт, зокрема в ГПО "Беленерго" - 7 825,1 МВт, в інших галузях економіки - 408,2 МВт. Щорічно до Білорусі з Росії, України, Литви і Латвії щорічно імпортується 2,4-4,5 млрд кВт/год. Протяжність електричних мереж становила 266 834 км, зокрема 6 тис. 959 км системостворюючих мереж.