ua en ru

Білорусія з 2012 р. отримуватиме російський газ за значно нижчими цінами, - Лукашенко

Білорусія з 2012 р. отримуватиме російський газ за значно нижчими цінами, повідомив журналістам президент Білорусії Олександр Лукашенко. При цьому він послався на слова глави "Газпрому" Олексія Міллера.
"Він мені прямо заявив, що це погоджено з керівництвом Росії, що в майбутньому році Білорусія має право і отримає ціни значно нижчі, ніж сьогодні ми купуємо російський газ", - повідомив Лукашенко. За його словами, це пов'язано з тим, що з 1 січня 2012 р. Білорусь входить до Єдиного економічного простору (ЄЕП) з Росією і Казахстаном. Пакет документів щодо постачання газу передбачається підписати в листопаді - початку грудня.
"Як ви знаєте, ЄЕП нам дісталося недешево. І потрясіння на валютному ринку Білорусі також частково були пов'язані з ЄЕП, - заявив Лукашенко. - Я маю на увазі ажіотажне ввезення в країну старих автомобілів з-за кордону. Тільки на ці цілі громадянами з Білорусії було вивезено близько 3 млрд дол. Це теж в Росії розуміють".
Лукашенко повідомив, що "Газпром" хоче викупити 50% акцій "Бєлтрансгазу" за тією ж ціною, що і першу половину - за 2,5 млрд дол. "Ми абсолютно не проти, але ми виставляємо свої вимоги", - сказав президент. Перша вимога - "щоб по цій трубі завжди в повному обсязі прокачувався газ на Захід, для того, щоб ми мали певну плату за транзит, щоб "Бєлтрансгаз", якщо він буде російським, платив тут податки", - пояснив Лукашенко. Друга вимога - вихід на рівнодохідні ціни на газ.
Лукашенко сказав, що і під час зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим у Сочі обговорювалося питання про рівні умови господарювання у двох країнах. За його словами, президент Росії погодився з цими доводами, заявивши про розуміння позиції глави Білоруської держави.
Зазначимо, цього року закінчується термін дії п'ятирічного контракту на постачання і транзит російського газу, укладеного 31 грудня 2006 р. між "Газпромом" і "Бєлтрансгазом". Контрактна ціна на газ для Білорусії в III кварталі 2011 р. складає 279,16 дол. за 1 тис. куб. м. Якщо ціни на нафту залишаться на нинішньому рівні, в IV кварталі кубометр газу може подорожчати до 307 дол. У серпні ц.р. прем'єр-міністр Росії Володимир Путін доручив Міністерству енергетики Росії і "Газпрому" визначити величину понижуючого коефіцієнта ціни на газ для Білорусії з 2012 р. замість на вільний доступ російського бізнесу на білоруський ринок.
Білоруський Президент також повідомив, що пропонував Міллеру взяти участь у проекті модернізації підприємства "Гродно Азот" приблизно на 1,5-2 млрд дол., але мова про можливу приватизацію "Газпромом" будь-яких білоруських підприємств не велася. "Ми, можливо, і хотіли б продати "Газпрому" або домовитися про будівництво нових підприємств, але "Газпром" на це йде обережно, тому що у нього проблем в Росії предостатньо, - сказав Лукашенко. - Не треба трястися за те, що хтось з-під поли намагається щось продати".