ua en ru

Білорусія не продовжила мандат офісу ОБСЄ в Мінську

Білорусія прийняла рішення про непродовження мандата офісу Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Мінську, передає РБК. Як зазначив прес-секретар Міністерства закордонних справ Білорусі Андрій Савіних, це рішення обумовлене відсутністю об'єктивних підстав для збереження місії ОБСЄ в країні, причому ця позиція протягом ряду років викладалася в офіційних заявах білоруської сторони, повідомляє прес-служба міністерства. Сьогодні постійний представник Білорусі при міжнародних організаціях у Відні Олександр Сичов поінформував про це рішення членів постійної ради ОБСЄ.
З 2003 р. за час роботи офісу у Білорусі був реалізований цілий ряд значущих спільних проектів. Експерти ОБСЄ та зацікавлені державні установи успішно співпрацювали у сфері розвитку альтернативних джерел енергії, розвитку сільського туризму, відбудови регіонів, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Особлива увага в рамках спільних проектів приділялася створенню ефективних механізмів взаємодії державних і громадських організацій, розвитку законодавства про місцеве самоврядування, боротьбі з торгівлею людьми.
Білоруська сторона високо оцінює послідовні зусилля співробітників офісу по реалізації спільних проектів. Впевнені, що діяльність офісу внесла важливий внесок у вдосконалення практики роботи державних інститутів Белоуссіі, відзначили в МЗС РБ. Оцінка результатів діяльності офісу ОБСЄ в Мінську показує, що мандат офісу виконаний. Як свідчить досвід Латвії, Естонії та Грузії, де в останні роки аналогічні польові представництва ОБСЄ були закриті цими державами після певного періоду їх роботи, проектна діяльність ОБСЄ може успішно і ефективно реалізовуватися у прямих контактах з інститутами ОБСЄ. Даний підхід вже протягом декількох років відпрацьовувався зі штаб-квартирою ОБСЄ.
"Рішення Республіки Білорусь про припинення роботи офісу в Мінську не призведе до зниження рівня взаємодії нашої країни з ОБСЄ. Навпаки, ми готові до зміцнення та підвищення ефективності практичної взаємодії з інститутами ОБСЄ в усіх напрямках програмної діяльності організації", - заявив представник білоруського МЗС.