ua en ru

Білорусія має намір залучити кредит на 400 млн дол. у Ірану

Білорусія розраховує залучити кредит на 400 млн дол. у Ірану, для підтримки фінансової системи, яка переживає найжорстокішу за останні десять років кризу, повідомляє Reuters з посиланням на главу Нацбанку Надію Єрмакову.

Фінансова криза, що почалася з весни, вже призвела до девальвації рубля на 60% і інфляції майже 55% за вісім місяців.

Мінськ намагається поправити справи за рахунок зовнішніх позик. Отримавши 800 млн дол. першого траншу кредиту в 3 млрд дол. з контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕС, Мінськ просить кредити в Міжнародного валютного фонду і російського Ощадбанку.

За словами глави Нацбанку Єрмакової, білоруська влада знайшла ще одне можливе джерело фінансування.

"Розглядається питання про залучення кредитів Ірану де на 400 млн дол. Принципове рішення іранською стороною вже прийнято", - сказала глава білоруського Нацбанку в понеділок.

У Сбербанку Росії Білорусія просить 1,0 млрд дол. під заставу 51% акцій одного з своїх НПЗ, а у МВФ, місія якого почне роботу на цьому тижні, хоче позичити до 7 млрд дол.

"Місія почне працювати завтра, можливо, ця робота перейде в стадії розгляду нової програми... Її обсяг може скласти до 7 млрд дол.", - сказав журналістам в понеділок заступник міністра фінансів Володимир Амарін.