ua en ru

Bellingcat визначив, що по Авдіївці стріляють "Градами" з житлових кварталів Донецька

Bellingcat визначив, що по Авдіївці стріляють "Градами" з житлових кварталів Донецька Фото: Bellingcat визначив, що по Авдіївці стріляють "Градами" з житлових кварталів Донецька

Дослідники відзначили, що життя цивільних осіб були навмисно піддані ризику

Міжнародна група слідчих Bellingcat опублікувала доповідь, в якій зазначено, що по Авдіївці стріляють "Градами" з житлових кварталів Донецька. Про це повідомляє сайт Bellingcat.

"31 січня та 1 лютого 2017 року з району гіпермаркету "Ашан" в контрольованому сепаратистами Донецьку неодноразово здійснювалися запуски РСЗВ. Положення місць пуску в глибині території так званої ДНР, а також напрямок вогню (Авдіївка) ясно вказує на те, яка сторона конфлікту відповідальна за ці атаки. Одне з місць пусків знаходиться в 200 метрах на схід від гіпермаркету, і менш ніж в 500 метрах від школи та житлових будинків", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, друге місце пуску безпосередньо примикає до траси, приблизно на 600 метрів від промислової зони і на 1000 метрів від житлового кварталу.

"Враховуючи близькість обох місць пусків до розташованої в цій місцевості цивільної інфраструктури, будь-яка українська контратака, покликана придушити вогонь РСЗВ, автоматично піддала б ризику життя цивільних осіб, які проживають в цьому районі. Для пусків напевно використовувалися реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", шасі яких дозволяють машинам пересуватися по бездоріжжю", - йдеться в тексті.

Повідомляється, що неодноразове використання місця пуску в 200 метрах на схід від гіпермаркету "Ашан" ясно вказує на те, що ця місцевість була вибрана спеціально, а життя цивільних осіб були навмисно піддані ризику.

altaltalt

Фото: Bellingcat визначив, що по Авдіївці стріляють "Градами" з житлових кварталів Донецька

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Bellingcat опублікувала доповідь, в якій містяться нові докази російського військового втручання в конфлікт на сході України.