ua en ru

Білорусь дев'ятий день виходить на протести: що відомо на даний момент

Білорусь дев'ятий день виходить на протести: що відомо на даний момент Фото: протести в Білорусі (t.me/tutby_official)

Під час розгону протестів постраждало понад 150 осіб

У Білорусі триває загальнонаціональний страйк. У столиці та регіонах поновилися акції протесту з вимогою відставки президента. Євросоюз висловив підтримку білоруському народу та оголосив Лукашенка персоною нон грата, а лідери країн ЄС збираються на екстрений саміт. Детально про те, що відбувається - в матеріалі РБК-Україна.

Координаційна рада Білорусі допускає участь Києва у врегулюванні кризи

Колишній міністр культури Павло Латушко, який входить до складу координаційної ради, заявив, що не виключає участі України в політичному розв'язанні кризи в країні.

"Я можу сказати гіпотетично: якщо ми брали участь у формуванні мінського діалогу з питань україно-російського порядку, чому б Україні не взяти участь у відповідному діалозі в Білорусі", - сказав він.

Опозиція не бачить можливості для перерахунку голосів на виборах

У координаційній раді опозиції Білорусі вважають, що неможливо провести перерахунок голосів на президентських виборах через те, що частина бюлетенів могла бути знищена.

НАТО заперечує нарощування сил на білоруському кордоні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не нарощує сили на кордонах з Білоруссю.

"НАТО не становить загрози (для Білорусі - ред.) і не нарощує військові сили в регіоні. Ми залишаємося пильними та готові захищати всіх союзників", - повідомив він.

Кордон Білорусі патрулюють винищувачі

У Білорусі почали виконують планові польоти виконують планові польоти літак Ан-26 50 САБ, винищувач Як-130 116 Шаб, винищувач Су-30СМ 61 ІАБ в рамках охорони держкордону.

Польща закликала ЄС не обмежуватися санкціями проти Білорусі

Заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що Євросоюз повинен запропонувати Білорусі варіант вирішення конфлікту в країні. Це дозволить почати чинної влади Білорусі діалог з опозицією і не дозволить ще більше посилити вплив з боку Росії.

Путін обговорив ситуацію в Білорусі з європейськими лідерами

Президент Росії Володимир Путін обговорив ситуацію в Білорусі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макрона і главою Ради Європи Шарлем Мішелем. Під час спілкування європейські лідери виступали проти насильства по відношенню до демонстрантів і відзначали, що конфлікт можна вирішити лише за допомогою діалогу. У свою чергу в Кремлі повідомляли, що під час розмов Путін наполягав на неприпустимості втручання у внутрішні справи Білорусі.

Тіхановська може повернутися в Білорусь

Довірена особа опозиціонерки Ольга Ковалькова заявила, що найближчим часом Тіхановська повернеться в країну.

"Ну вона не збиралася звідси їхати, тому я впевнена, що найближчим часом Світлана повернеться", - сказала вона.

Страйки в Білорусі тривають

Біля заводу "Атлант" збирається група підтримки робітників. Також працівники ВАТ "Полесьежілстрой" в Бресті підтримали всю країну в страйках.

До Белтелерадіокомпанії не пускають людей, щоб підтримати страйкуючих, виставили оточення і пропускають тільки співробітників. Також страйкують на Білоруському радіо.

З держвідомств почали звільнюватись

На фоні масових протестів в Білорусі держслужбовці почали звільнюватись. Слідчий Слідчого комітету Білорусі Андрій Остапович подав у відставку і закликав білорусів боротися до кінця.

Також посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня подав у відставку, він був першим з дипломатів, хто підтримав протестуючих.

Крім того, голова департаменту Північної Америки і Західної Європи МЗС Білорусі Андрій Бушіло пішов у відставку.

Нові акції протесту

Після масштабного "Маршу свободи" в Мінську, демонстрантів закликали продовжити акцію протесту сидячим страйком на Майдані Незалежності ввечері в понеділок, 17 серпня. Про це повідомляє NEХТА.

Також відбувся мітинг біля СІЗО на вул. Володарського з головною вимогою - звільнення всіх затриманих і політв'язнів.

У містах країни людей закликали виходити на центральні площі з метою домогтися від місцевої влади підтримки "народних вимог". У разі відмови голів виконкомів, "усувати їх від влади" і починати переговори з Координаційною Радою і Національним страйковим комітетом.

Найбільші підприємства країни зупинили роботу

17 серпня страйк оголосили працівники Мінського заводу колісних тягачів (МЗКТ), Мінський автомобільний завод (МАЗ), а також металургійний завод БМЗ, Мінський моторний завод та ін.

Все гірничодобувні і прохідницькі комплекси, а також збагачувальні фабрики і допоміжні цехи компанії "Білоруськалій" припинили виробництво.

страйк шахтарівФото: страйк шахтарів (t.me/tutby_official)

На нафтопереробному заводі "Нафтан" оголошений безстроковий страйк щодня з 12:00 до 15:00.

Лукашенко відвідав кілька підприємств, під час його виступу на МЗКТ люди скандували "Йди!".

Страйкують працівники телеканалів ОНТ, СТВ. Працівники "Белтелерадіокомпанії" направили на адресу керівництва повідомлення з вимогою визнати результати виборів недійсними і відправити главу ЦВК у відставку.

Лукашенко назвав умову проведення нових виборів

Проведення дострокових виборів в Білорусі можливо тільки після прийняття нової конституції. Але для внесення змін в основний закон країни, спочатку необхідно провести загальнонаціональний референдум. Про це заявив Олександр Лукашенко на зустрічі з працівниками МЗКТ.

За його словами, в даний момент ведеться робота над зміною конституції Білорусі. Поправки передбачають перерозподіл владних повноважень.

"Не можна цю конституцію віддавати незрозуміло кому. Тому що буде біда", - заявив Лукашенко і додав, що готовий поділитися президентськими повноваженнями, "але не під тиском і не через вулицю".

Оприлюднено дані про постраждалих

Більше 150 людей постраждали від початку протестів в Білорусі, двоє з них загинуло. За заявою глави МОЗ Володимира Караніка, госпіталізовано 158 постраждалих, 3 людини знаходяться у важкому стані. Також міністр повідомив, що медпрацівників допускають до затриманих в Центри ізоляції правопорушників і ізолятори тимчасового тримання.

При цьому правозахисники заявляють як мінімум про 5 померлих під час протестів. Також у волонтерів є свідчення, що медична допомога постраждалим надавалася несвоєчасно.

Україна відкликала посла з Білорусі

Вперше в історії відносин двох країн МЗС України відкликало посла Ігоря Кизима з Білорусі до Києва.

В ході консультацій будуть оцінені перспективи двосторонніх відносин в контексті видачі бойовиків "Вагнера" ​​Росії і останніх заяв Олександра Лукашенка з неодноразовими обвинуваченнями України в недружніх кроках проти Білорусі.

Реакція міжнародного співтовариства

Партії Європарламенту 17 серпня опублікували спільну заяву, в якій йдеться про те, що вибори в Білорусі не були ні вільними, ні справедливими, і вказують на перемогу Світлани Тіхановської. В ЄС висловили підтримку білоруському народу у вимозі перевиборів за участю незалежних спостерігачів.

Депутати Європарламенту не визнали переобрання Олександра Лукашенка президентом і оголосили його персоною нон грата, у зв'язку з чим йому може бути відмовлено у в'їзді до ряду країн Європи.

ЄС збирається на екстрене засідання щодо ситуації в Білорусі 19 серпня. Лідери країн Євросоюзу зберуться на відеоконференцію о 12:00. Також стало відомо, що Брюссель готує нові санкції проти Білорусі. У ці списки увійдуть причетні до силового розгону акцій протесту і до фальсифікації виборів.

Раніше повідомлялося, що американський президент Дональд Трамп відреагував на те, що відбувається в Білорусі, назвавши обстановку "жахливою".

Нагадаємо, генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс стежить за ситуацією в Білорусі. При цьому організація спростовує заяви президента Олександра Лукашенка про те, що НАТО нарощує сили біля кордонів країни.