ua en ru

"Батьківщина" ініціює створення професійної армії, - Тимошенко

Фракція "Батьківщина" готує до наступної сесії парламенту законопроект про перехід до професійної (контрактної) армії. Про це заявила лідер партії Юлія Тимошенко.

"Уже понад рік на фронті гинуть молоді хлопці та дівчата. Це біль всієї України і кожної матері, яка зараз найбільше боїться, що її дитину відразу після призову кинуть на передову як гарматне м'ясо. Захищати Батьківщину - це святий обов'язок кожного українця, але армія діятиме набагато професійніше і з набагато меншими втратами, якщо в ній служитимуть фахівці", - переконана лідер "Батьківщини".

Юлія Тимошенко нагадала, що за офіційною інформацією лише за перше півріччя цього року доходи бюджету від військового збору становили понад 4 мільярди гривень.

"Ці гроші разом із цільовою фінансовою допомогою з боку країн світу є хорошим стартом для переходу на професійну армію. До війська мають іти не пацани, яких міліція виловлює в рамках чергової хвилі мобілізації, а ті люди, які хочуть і вміють воювати. Варто лише забезпечити їм професійну підготовку та гідну плату, - зазначила вона.

Тимошенко також наголосила на необхідності "припинити цей ганебний потік новин про те, як на війні наживаються старі та нові можновладці, поки матері ховають своїх дітей".

Лідер партії повідомила, що депутати фракції "Батьківщина" разом із фахівцями зараз відпрацьовують усі деталі законопроекту з тим, щоб з початком наступної парламентської сесії у вересні він міг бути внесений до порядку денного.

Юлія Тимошенко також нагадала, що ініціатива про перехід на контрактне військо була внесена нею ще у 2007-му році, але тодішній президент Віктор Ющенко та його політична сила не дали ухвалити відповідний закон.

"Якби ми тоді почали створювати професійну армію, зараз можна було б уникнути багатьох болісних і безглуздих смертей", - зазначила вона.