ua en ru

"Батьківщина" готова обговорювати створення нової коаліції в старому складі

"Батьківщина" готова обговорювати створення нової коаліції в старому складі Фото: Сергій Соболєв

Ключовою умовою участі "Батьківщини" в новій коаліції є обрання нового прем'єра

"Батьківщина" готова обговорювати створення нової коаліції в старому складі. Про це заявив заступник голови фракції Сергій Соболєв, відповідаючи на запитання журналістів у кулуарах парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

Він також нагадав, що "Батьківщина" заявила про відсутність будь-яких кадрових претензій.

"Ключова наша умова - не просто переформатувати коаліцію в тому ж складі, бо ми в ній не бачимо ні Опозиційний блок, ні групи, які були утворені на базі Партії регіонів, - тільки в складі старих п'яти фракцій це можливо, якщо буде згода всіх", - заявив народний депутат від фракції.

Також ключовою умовою участі "Батьківщини" в новій коаліції Сергій Соболєв назвав обрання нового прем'єр-міністра, який не буде представляти будь-яку політичну силу.

"Ми наїлися цього, прем'єр має бути технар, технократ, який повинен мати можливість сформувати такий же уряд", - пояснив він.

Для прикладу, заступник Голови фракції назвав дві країни Грецію і Італію: "Греція, в яку вклали вже 300 млрд євро, й далі не може виплутатися з кризи, бо там і далі керують ліві уряди. Інший приклад - Італія, яка була у найважчому переддефолтному стані, але там у парламенту знайшлось мудрості обрати прем'єра-технократа, який за рік провів ті необхідні реформи, які вивели країну із піке".

Сергій Соболєв також зауважив, що не менш важливим питанням є те, на яких принципах формуватиметься новий уряд.

"Якщо коаліція й надалі формуватиметься на принципах - є коаліція, а є неформальні переговори за лаштунками коаліції, коли бюджет, закони про оподаткування голосуються за рахунок інших фракцій і груп, включаючи Опозиційний блок, то так коаліція працювати не буде. Ми готові пройти цей шлях і у нас є ще 29 днів для цього. Ми завжди відкриті до консультацій і готові до того, щоб вийти з цієї політичної та урядової кризи шляхом переговорів", - зазначив представник "Батьківщини".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив про вихід фракції "Батьківщина" з коаліції Європейська Україна.