ua en ru

Баррозу запропонував створити постійний стабілізаційний механізм на до середини 2012 р

Постійна європейський стабілізаційний механізм може бути створений на рік раніше - до середини 2012 р., повідомив сьогодні голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу, представляючи "дорожню карту" виходу з кризи, яка передбачає ряд заходів, спрямованих на зміцнення європейського банківського сектора і відновлення довіри інвесторів до економіки єврозони. Дані кроки покликані розвіяти побоювання щодо кредитоспроможності європейських держав, стабільності банківської системи та прогнозів економічного зростання регіону, йдеться в оприлюдненому сьогодні документі Єврокомісії.
"Дорожня карта" передбачає роботу в 5 напрямках: вирішення грецької кризи, підвищення стійкості економіки перед новими кризами, зміцнення європейської банківської системи, збереження стабільності і побудова інтегрованої системи економічного управління в Європі.
Пропозиції, озвучені Ж.-М.Баррозу, передбачають тимчасове збільшення "подушки безпеки" у банків і підвищення рівня достатності капіталу. До тих пір, поки рівень достатності капіталу банків не буде підвищений відповідно до нових стандартів, кредитні організації Європи не зможуть виплачувати дивіденди і бонуси своїм керівникам.
Програма рекапіталізації банків, запропонована ЄК, передбачає, що у разі виникнення у банку проблем з капіталом йому слід спочатку постаратися залучити фінансування на ринку. Якщо це зробити не вийде, то в гру повинні вступити уряди європейських держав. Тільки в тому випадку, якщо державна підтримка недоступна, рекапіталізацію потрібно проводити за рахунок коштів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
Зазначимо, що схожі міркування на тему рекапіталізації банків раніше сьогодні висловив голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер. При цьому він уточнив, що, крім іншого, необхідно подбати про те, щоб платники податків, які беруть участь у рекапіталізації банків, мали від цього деякі переваги. "Ми не можемо просто так дати кредитним організаціям гроші. Той, хто надає капітал, повинен мати право голосу, брати участь у прийнятті рішень та управлінні банком, наприклад, бути присутнім в наглядовій раді, раді директорів і, відповідно, мати свою частку в прибутку", - резюмував європейський політик.