ua en ru

Барак Обама навряд чи переможе на чергових президентських виборах в США, - IHS Global Insight

Невисокий рейтинг президента США Барака Обами (41%), що ставить під сумнів його перемогу на виборах 2012 р., підтверджується і математичними викладками. Відповідно до моделі професора Єльського університету Рея Фейра, доопрацьованій фахівцями IHS Global Insight, кандидат від Демократичної партії США зуміє отримати підтримку лише 43,5% виборців, чого недостатньо для переобрання на другий термін.

Складна математична модель, що дозволяє оцінити шанси кандидата від правлячої партії на президентських виборах в США, була представлена ​​професором Фейрі ще в 2002 р. і з тих пір вже встигла підтвердити свою точність. Розроблені формули допомагають аналітикам досить точно оцінити конкретний відсоток виборців, готових віддати свої голоси за того чи іншого політика.

Основні дані для завантаження в модель є макроекономічна статистика, актуальна за останній рік перебування кандидата при владі. Наприклад, вкрай велике значення надається динаміці реального доходу громадян з розрахунку на душу населення - зростання цього показника на кожен відсотковий пункт дозволяє «правлячій партії» отримати додаткові 1,6% голосів виборців. У розрахунок також береться рівень безробіття, що за перевищення позначки в 6,7% стає негативним фактором для кандидата. Важливе значення укладачі моделі відвели такому поняття, як «другий термін», а також кількості попередніх президентів-однопартійців. Іншими словами, чим довше політична сила перебуває при владі, тим менше її шанси на чергову перемогу.

Виходячи з усього цього, поточні шанси Президента Обами на переобрання, підрахували в IHS Global Insight, не вражають - за базовим сценарієм, він отримає лише 43,5% голосів. Більше того, навіть найоптимістичніший сценарій, що здається чимось нереальним (ймовірність не більше 10%) і припускає скорочення безробіття до 8,3%, не вселяє надію на переобрання - в такому випадку за Обаму проголосує лише 47,6% виборців. Для перемоги (більше 50% голосів), відповідно до моделі, чинному Президенту потрібно домогтися практично неможливого - 4% зростання економіки в третьому кварталі 2012 р. і скорочення безробіття до 7,5%.
Проте, вважають укладачі доповіді, у Барака Обами ще є шанси залишитися при владі на другий термін, тому що багато виборців розуміють, що поточні економічні проблеми дісталися йому від попереднього президента-республіканця Джорджа Буша. «Якщо Президентові вдасться за рік домогтися відчутного зростання добробуту виборців, погана ситуація з ринком праці може не так сильно позначитися на втраті голосів, адже Обама вступив на посаду, коли безробіття переступила позначку в 7,8%», - сказав один з укладачів доповіді, аналітик IHS Ерік Джонсон.

Додаткові політичні очки Обамі слід заробляти не на економічних факторах, а на відсутності у конкурентів яскраво вираженого лідера. «Робити щось з економікою вже пізно, тому Обама має сфокусуватися на роздробленості серед республіканців, які поки не можуть представити свого лідера. До того ж не варто забувати, що на рахунку Президента проведена реформа охорони здоров'я, заходи щодо стимулювання створення робочих місць і багаторазові спроби провести через конгрес законопроекти, розроблені представниками відразу обох партій», - вважає Джонсон.