ua en ru

Барак Обама очолив рейтинг найвпливовіших людей планети

Журнал Forbes опублікував традиційний рейтинг найвпливовіших людей планети. Очолив список Президент США Барак Обама, який у минулому році займав друге місце.

"Незважаючи на політичну слабкість, Обама залишається главою держави з найбільшою і динамічною економікою, найсильнішою армією, а також неофіційним лідером вільного світу", - вважають в Forbes.

Друге місце в рейтингу зайняв прем'єр-міністр РФ Володимир Путін (у 2010 р. він посідав четверте місце). При цьому Президент Росії Дмитро Медведєв займає лише 59-й рядок.

Минулорічний лідер рейтингу голова КНР Ху Цзіньтао на цей раз зайняв третє місце, що пов'язано з його відставкою з поста генерального секретаря Комуністичної партії Китаю, яка очікується найближчим часом.

На четвертому місці канцлер ФРН Ангела Меркель, єдина жінка в першій десятці. Замикає п'ятірку засновник Microsoft і один з найбагатших людей планети Білл Гейтс.

У першу десятку (у порядку зниження) також потрапили король Саудівської Аравії Абдулла ібн Абдель-Азіз, папа римський Бенедикт XVI, глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке, засновник соціальної мережі Facebook Макр Цукерберг. Замикає десятку прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон (10-е місце).

У цьому році імена цілого ряду постійних учасників рейтингу вилетіли зі списку, наприклад, екс-глава МВФ Домінік Стросс-Кан і колишній японський прем'єр Наото Кан. Зі списку зі зрозумілих причин вибули також екс-глава Apple Стів Джобс і терорист Усама бен Ладен.