ua en ru

Банк Англії може задуматися щодо нових монетарних стимулах при погіршенні економічної ситуації

Світова економіка ризикує покотитися по похилій площині, і Банку Англії, можливо, доведеться подумати про нові монетарних стимулах, якщо ситуація знову погіршиться. Про це в інтерв'ю газеті Daily Mail сказав головний економіст британського Центробанку Спенсер Дейл, передає Reuters.
"Влітку ми думали, що це, здебільшого, було лише тимчасовим ослабленням, але зараз воно виглядає більш постійним", - сказав Дейл.
"Світ потрапив у досить неприємне порочне коло", хоча втрата довіри споживачами і компаніями, можливо, змушує дивитися на речі гірше, ніж вони є насправді, сказав він.
Дейл, який перестав закликати до підвищення ключової ставки в серпні, після "істотної зміни" прогнозу зростання, зазначив, що точка зору змістилася у бік пом'якшення політики.
"Якщо ситуація буде погіршуватися, нам, очевидно, доведеться подумати про подальше монетарне пом'якшення", - сказав він.
Очікується, що Центробанк почне новий раунд кількісного пом'якшення, і багато економістів прогнозують, що він відновить програму викупу активів вже наступного тижня, оскільки страхи про рецесії зросли на тлі посилення кризи в єврозоні.
Протокол вересневого засідання Центробанку показав, що більшість регуляторів, які виступали за те, щоб залишити обсяг програми викупу активів без змін на рівні 200 млрд фунтів, тепер думають, що причини для подальшого пом'якшення "точно збалансовані".
Але Дейл сказав, що нове кількісне пом'якшення ще не є вирішеною справою, так як поки неясно, як швидко і наскільки сильно інфляція знизиться.
"Тому це не просто очевидність - те, що ми повинні продовжити QE, - сказав він. - Нам потрібно подумати про підвищувальних ризики для інфляції, а також про понижувальні ризики. Якщо б це було очевидно, ми б вже це зробили".
Дейл сказав, що інфляція, імовірно, перевищить 5% у найближчі місяці, ще більше віддалившись від 2% орієнтира Центробанку.