ua en ru

Банківські векселі збільшать обсяг ліквідності, - банкір

Поява нового інструменту - фінансових казначейських векселів - поліпшить ліквідність на фінансовому ринку і дозволить активізувати кредитування економіки. Цей папір буде цікавим, як для розрахунків між підприємствами, так і в здійсненні деяких банківських операцій, вважає голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

«Я впевнений, що ці векселі позитивно відіб'ються на ліквідності. Це однозначно. Незважаючи на те, що нині ліквідність ринку досить висока, поява нових інструментів за його насиченню можна тільки вітати. Казначейський вексель є гарантією того, що по ньому буде проведена виплата у визначений термін. Це стане механізмом, який дозволить суб'єктам господарської діяльності більш активно здійснювати деякі операції, які мають відповідне забезпечення. І це дасть можливість активізувати деякі активні операції для банків», - сказав Гриджук.

Як позитивний момент, він зазначив, що підприємство, що отримало такі папери, зможе їх вільно продати, закласти при отриманні банківського кредиту або навіть розрахуватися зі своїми контрагентами.

Передбачається, що фінансові векселі будуть існувати в електронній формі. Таким чином, з цим інструментом зможуть працювати і оператори фондового ринку банки і торговці цінними паперами. У 2010 р., наприклад, ПДВ-облігації стали достатньо ліквідним інструментом фондового ринку, що істотно спростило для підприємств, які таким чином отримали відшкодування ПДВ з бюджету, продаж цих цінних паперів, щоб отримати живі гроші, відзначають аналітики.

Також, за словами Гриджука, банкам казначейський вексель також буде цікавий, оскільки допоможе знизити ризики при деяких операціях. Крім того, банкір припускає, що Нацбанк зможе здійснювати рефінансування фінансових установ під заставу цих веселіше, як це сьогодні відбувається з ОВДП.

Раніше деякі експерти висловлювали думку, що фінансовий казначейський вексель підприємства зможуть продати з величезними дисконтами до 40-60%, через що будуть втрачати значну частину грошей. Гриджук з такою думкою не згоден. «Дисконти диктуватиме ринок - багато що залежатиме від ліквідності такого інструменту, як він буде сприйнятий ринком. Тим більше, потрібно враховувати, що це все-таки урядовий борг, тому дисконти НЕ будуть великими. При деяких операціях він взагалі може бути нульовим. Але про це можна буде говорити більш конкретно, коли ці папери з'являться», - резюмував банкір.

Читайте також: Експерти прогнозують високу ліквідність казначейських векселів