ua en ru

Банкіри вважають прийнятним введення 10%-го збору в ПФ з продажу фізособами валюти

Банкіри вважають прийнятним введення 10%-го збору в Пенсійний фонд з продажу фізичними особами іноземної валюти. "Відповідне зменшення з 15% до 10% цього збору свідчить про те, що депутати і Нацбанк готові йти на компроміс з учасниками ринку. Тому такий варіант можна вважати позитивним, хоча і 15%-ний збір як аналог податку з фізосіб також був прийнятним", - вважає голова правління "Індустріалбанку" Леонід Гребінський. При цьому, за його словами, незважаючи на потенційне зменшення збору, він у будь-якому випадку буде украй невигідним для валютних спекулянтів.

"Все одно цей збір невигідний валютним спекулянтам, з ними варто вести жорстку боротьбу", - відзначає банкір, додаючи, що окрім цього нововведення стимулюватиме населення нести гроші в банківський сектор.

Голова правління "Укргазбанку" Сергій Мамедов погоджується, що реєстрація в парламенті законопроекту, що передбачає введення 10%-го збору в ПФ з продажу фізособами інвалюти, говорить про готовність йти на діалог нардепів і регулятора з учасниками ринку в цьому питанні.

"Хоча варто відзначити, що більшість громадян нововведення не відчують, оскільки НБУ передбачив низку пом'якшувальних інструментів. Але ми бачимо і те, що вже сама заява про введення збору, незважаючи на те, що не було відомо, чи буде вона прийнята, вже стабілізувала курс. Звичайно, введення цього збору допоможе частково очистити ринок від валютних спекулянтів. Якщо зараз не вжити подібних заходів, зокрема завдяки таким спекулянтам, курс злетить, умовно кажучи, до 9 гривень за долар. На цьому всі втратять, українці ще добре пам'ятають 2008 рік", - резюмує фінансист.

Як повідомлялося, в понеділок, 3 грудня, депутат Верховної Ради Валерій Шаманов (позафракційний) запропонував парламенту ввести збір до Пенсійного фонду з продажу фізичними особами наявної валюти у розмірі 10% від суми операції.

Читайте також: Зменшення з 15% до 10% збору в ПФ з продажу валюти фізособами - компромісний варіант, - експерти