ua en ru

Банкіри: початок осені девальвації не принесло

Жодних передумов для серйозних коливань на валютному ринку немає. Про це заявили експерти під час круглого столу на тему: "Обмеження готівкових розрахунків в дії" .

"Я вважаю, що незважаючи на волатильність ринку жодного валютного колапсу не станеться. Тим більше, якщо вдасться залучити кошти із зовнішніх ринків і від населення, у що я охоче вірю, то ситуація буде стабільною, як це було протягом усього року" , - заявив глава правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Згодна з тим , що осінь серйозним чином не позначиться на валютному ринку начальник управління розвитку продуктів "Банку Кіпру" Анна Макаренко.

"Ніяких передумов для серйозних коливань на валютному ринку немає. Всі методи Нацбанку ведуть до дедоларизації економіки. Зокрема, ті заходи, які регулятор, застосував в останні півроку - вимоги щодо норм резервування, безготівкові розрахунки - сприяли збільшенню гривневих депозитів, скорочення всіх процентних ставок і зміцненню гривні" , - зазначила вона.

При цьому банкір помітила, що населення, побачивши стабільну національну валюту з 1 вересня, понесло долари в каси банків.

"Десь за останні два тижні серпня почалися короткочасні сплески, коли купівля долара перевищувала продаж, що пов'язано з настанням ділового сезону. Але коли люди побачили, що з 1 вересня нічого не сталося, гривня не впала, девальвації не сталося, все стало на круги своя - долар більше продають", - сказала Макаренко.

Нагадаємо, що раніше експерти "Райффайзен Банк Аваль" спрогнозували, що обмінний курс гривні до долара буде стабільним в найближчі два роки.

Починаючи з 2010 року, курс гривні до долара США коливається у вузькому інтервалі 7,9-8,2 гривень за 1 долар.