ua en ru

Банки виконали програму щодо докапіталізації на 108 млрд гривень, - НБУ

Банки виконали програму щодо докапіталізації на 108 млрд гривень, - НБУ Фото: Катерина Рожкова

Повністю завершити перевірку банків НБУ має намір до червня 2017

За результатами діагностичного обстеження топ-20 банків, проведеного Національним банком у 2015 році, банківські установи на 1 вересня 2016 здійснили заходи з виконання програми докапіталізації сукупним обсягом 108 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Згідно з вимогами НБУ, банки можуть виконувати програми капіталізації шляхом збільшення капіталу, а також шляхом реалізації заходів, спрямованих на зменшення кредитного ризику. Такі заходи, в тому числі, можуть передбачати посилення застави за ризиковими кредитами, стягнення застави за кредитами, не обслуговуються і роботу з позичальниками для скорочення обсягу проблемних кредитів.

За підрахунками Нацбанку, сукупний позитивний ефект на капітал від таких заходів складає 30,4 млрд гривень. Обсяг збільшення капіталу на 1 вересня 2016 склав 78 млрд гривень.

"Докапіталізація банків, які понесли значні збитки через зниження якості кредитного портфеля, є необхідною умовою стабілізації банківської системи. Підтримка банків акціонерами, у свою чергу, сприятиме посиленню довіри до банків з боку вкладників і кредиторів", - зазначила в. о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, чотири банки, з перевірених регулятором топ-20, не потребували збільшення капіталу, п'ять - достроково виконали докапіталізацію в повному обсязі. Ще два банки з тих, що проходили діагностику (ВАТ "Фідобанк" та ВАТ КБ "Хрещатик") виведені з ринку, п'ять - вже виконали програму докапіталізації на 2016 рік і мають намір виконати ряд зобов'язань до 2018 року.

Що стосується решти, повідомила Рожкова, ще чотири банки йдуть за узгодженим поетапного графіку, розрахованому на три роки, і в даний час знаходяться в стадії верифікації Національним банком заходів, здійснених з метою зменшення кредитного ризику.

Варто відзначити, що всі банки з топ-20, пройшли діагностичне обстеження в 2015 році, мають затверджені плани докапіталізації і зобов'язані виконувати всі заходи, передбачені цими планами. Зокрема, всі банки з топ-20 зобов'язані забезпечити показник адекватності регулятивного капіталу на рівні не нижче 5% до кінця вересня 2016 року.

До 2017 року Національний банк планує закінчити діагностику та затвердити плани докапіталізації ще 40 банків України. А до кінця червня 2017 НБУ здійснить цільову оцінку життєздатності і потреби в капіталі інших українських банків.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на докапіталізацію держбанків за 9 років витратили майже 90 млрд гривень.