ua en ru

На докапіталізацію держбанків за 9 років витратили майже 90 млрд гривень, - Гонтарєва

На докапіталізацію держбанків за 9 років витратили майже 90 млрд гривень, - Гонтарєва Фото: Гонтарєва повідомила, що стандарти корпоративного управління держбанками повинні змінитися

НБУ просить підтримки ВРУ у зміні низки законів, необхідних для реформування державних банків

Національний банк України (НБУ) наполягає на необхідності реформування державних банків, на докапіталізацію яких за останні 9 років було витрачено майже 90 млрд грн. Про це 9 червня під час прес-конференції повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ще один вкрай важливий момент - початок реформи державних банків... За останні 9 років тільки на докапіталізацію банків було витрачено майже 90 мільярдів гривень. Саме тому стандарти корпоративного управління державними банками повинні змінитися в максимально короткі терміни", - заявила Гонтарєва.


Вона зазначила, що в середньостроковому періоді до державних банків необхідно залучити стратегічного інвестора, а самі банки повинні перейти до діяльності, заснованої виключно на принципах максимізації віддачі на вкладений капітал.

"НБУ повністю поділяє принципи реформування сектору державних банків, викладених в основи стратегічного реформування державного банківського сектора. Ми рекомендуємо якомога швидше перейти до реалізації цієї програми", - зазначила глава НБУ.

Гонтарєва підкреслила, що відповідні зміни мають початися з нових принципів формування наглядових рад державних банків та обрання менеджменту на конкурентних засадах.

"Для цього необхідно внести зміни в ряд законів України, а тому ми знову звертаємося за підтримкою до нашої Верховній Раді", - додала голова Нацбанку.

За її словами, державні банки протягом тривалого часу залишались неефективними через слабкості корпоративного управління, відсутність зрозумілої бізнес-моделі і кредитування підприємств, що були у колі інтересів політичних діячів.

Нагадаємо, раніше Гонтарєва повідомила, що до кінця 2016 НБУ проведе діагностичне обстеження 40 банків.